Rasmus​.krats​.se

Bästa Fantomen­äventyr 2015

Publicerad 2016-02-28 16:00. Taggat , , .

Omröstningen om bästa äventyr i Fantomen 2015 närmar sig deadline. Det har varit ett bra år för Fantomenserien, med många äventyr som är värda att rösta på.

Dessutom en bra blanding av nya förmågor och gamla mästare.

Men vilket äventyr ska få min röst? Här följer min personlinga shortlist.

Den andre Fantomen, i Venedig, i ett äventyr av mästarna Janne Lundström och Hasse Lindahl. Kan Pesten i Venedig i Fa 4/2015 vara annat än en vinnare? Det är ett händelserikt och spännande äventyr, men äventyrets egentliga huvudpersoner, Lucia Croce och hennes kammarjungfru Elena, får inte så mycket utrymme som jag skulle önska.

I Medicinmannens dotter, Fa 5/2015, har Göran Semb lyckats med det som många sagt är omöjligt: Att kombinera Fantomenmystiken med moderna miljöer och mobiltelefoner. Här finns gott om finurligheter i manuset, och som sig bör en del detaljer där man inte riktigt vet vad som är verkligt. Att äventyret är tecknat av rutinerade César Spadari bidrar till den rätta Fantomenkänslan.

Minerva Brooks äventyr med de mystiska statyetterna går vidare i Fruktans dal i Fa 8/2015 av Claes Reimerthi och Alex Saviuk. Men trots, eller kanske på grund av, dinosaurierna känns äventyret ganska tunnt. Visst är det en hyllning till Doyles klassiker, men det börjar ändå kännas som ett uttjatat tema.

Claes Reimerthis stora äventyr i år är Nat Turners ande, men det går inte att rösta på … det är inte ens slut än. Så vi får betrakta delarna var för sig. Första delen är Ögat som aldrig sover i Fa 10/2015. Det är en utmärkt upptakt, jag får veta mer om bakgrunden till Amerikanska inbördeskriget här än på 12 år i grundskola och gymnasium och dessutom är det en spännande historia. Men när det börjar bli riktigt spännande är äventyret slut.

Äventyret går vidare i Mysteriet Gloria Scott i Fa 12/2015 och Voodookriget i Fa 21/2015. Spännande delar av helheten, men inte tillräckligt som enskilda äventyr.

Ytterligare ett delat äventyr är 1943 av John Rassy och Alex Saviuk, men det här deltar som ett äventyr i tävlingen trots att det var uppdelat mellan Fa 16/2015 och Fa 17/2015. Paris under andra världskriget, Vråkarna stjäl konst av personer som tyskarna internerat eller dödat.

Ännu en höjdare är Biljetten till Frihet i Fa 18-19/2015 av Claes Reimerthi och Henrik Jonsson. Teckningarna sticker ut åt det lite murriga “gritty” Jonsson har tidigare tecknat Batman, och det är en del sådan känsla här. Funkar utmärkt i både stad och djungel, men Fantomen själv ser lite märklig ut ibland.

En lätt beskuren ruta ur Biljetten till Frihet, tecknad av Henrik Jonsson. Dramatik i tät, myllrande och mörk djungel. Så här ska det se ut! (En närbild på Fantomen tre sidor senare är ett exempel på det lite mer tveksamma.)

En huvudhandlig när det gäller den nutida Fantomen de senaste åren har varit om hur Sandal Singh har moderniserat Singhpiraterna till ett modernt multinationellt företag. I Den Flygande Holländaren, Fa 22-23/2015, och Rodiagate, Fa 24/2015, får den historien sin upplösning (och ett upplägg för Fantomen vs. Singh 2050 i Fa 21/2000). Hela äventyret är riktigt bra, men båda delarna lider lite för mycket av att de är just delar.

Året bjöd på tre debutanter, Göran Semb som manusförfattare och både Henrik Jonsson och Rafael Ruiz som tecknare. Av dessa har både Semb och Jonsson tagit sig upp på min personliga shortlist för bästa äventyr (och Ruiz var inte långt ifrån). Det bådar gott för framtiden!

Uppdatering: Medicinmannens dotter är inte Göran Sembs debut som Fantomen­manus­författare, han skrev En bandars heder redan i Fa 9/1996. Nå, det ändrar inte på hur jag röstar.

Så vilket äventyr är bäst? Min röst faller på Medicinmannens dotter! Vad tycker du själv? Rösta på https://fantomen.org senast 1 mars, och skriv gärna en kommentar här om du håller med mig eller inte!

Kommentarer

Din kommentar väntar på manuellt godkännande. Tack för ditt tålamod.


Jeg stemte på Pesten i Venezia, mest kanskje fordi det er Hans Lindahls siste historie. Men siden jeg aldri klarer å bestemme meg stemmer jeg forskjellig i de svenske og norske avstemningene. Og Medisinmannens datter er en morsom historie som viser Fantomets amatørmessige forhold til smarttelefoner. Det funker uten at det blir like teit som når Mulder i X-Files løp rundt med en mobil og en "app" som gikk løpsk.

Jeg likte 1943 også, Alex Saviuk viste frem den gale nazistpsykopaten. Men jeg skjønner ikke hvorfor nazisten også skulle være en Musvåk, det holder da lenge å være nazist for å fortjene juling fra Fantomet. Og disse Singh-historiene, har virkelig Fantomet smelt Sandal på tjukka? Og hva skjer nå i det politiske vakuumet? Hvem blir den nye presidenten, kanskje USA vil bombe frem demokrati?

Jeg liker tegnestilen til Rafael Ruiz, oppfriskende og gode actionsekvenser selv om her noen ganger Fantomet ser merkelig ut! Venter spent på Henrik Jonsson neste historie! Jeg tror 2016 blir et bra år for Fantomet!!

Undertecknat, Thomas Askjellerud
2016-02-28 19:15


Huruvida det faktiskt är Fantomen som är far till Sandal Singhs barn vet bara Sandal själv, om ens hon. Vad som händer politiskt i Bengali ska bli intressant att se, men det borde ju rimligen bli ett nyval så snart som möjligt till att börja med.

Såväl Rex som Lothars bror har ju en del politisk erfarenhet, så det vore intressant om någon av dem ställde upp ... :-) Annars finns det väl inte så många rättskaffens medborgare vi har fått träffa som kan vara tänkbara. Kanske Grace Anniston från Biljetten till Frihet? Minerva Brooks eller makarna Kagoda känns inte riktigt som att de intresserar sig för politik ...

Att 2016 blir ett bra Fantomenår tror jag också!

Undertecknat, Rasmus Kaj
2016-02-28 19:50

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).