Rasmus​.krats​.se

Tangent­bord

Publicerad 2022-01-22 15:49. Taggat , .

Efter att ha haft en Dell-laptop med ett riktigt dåligt tangent­bord i några år och konstaterat att det faktiskt påverkar både min arbetsmiljö och mitt hobby­hackande negativt har jag blivit nyfiken på hur det skulle vara att i stället ha ett riktigt bra tangent­bord.

Men vad är ett riktigt bra tangent­bord? Det verkar vara väldigt individuellt, olika personer hyllar sina “blå” eller “röda” tangenter och sin mini­malistiska eller fullbreda layout. Så jag fick försöka fundera ut vad jag vill ha.

Till att börja med vill jag ha normal svensk layout, shift < z, två­radig enter och å, ä, ö på rätt ställe. Och så vill jag ha en komplett uppsättning funktions­tangenter, separata piltangenter, page up/down, print­screen, etc … Men jag vill också ha så nära som möjligt mellan enter och ett ledigt utrymme där musen kan ligga. Gärna närmare än på en sådan layout som kallas “tenkeyless”.

Jag lekte ihop ett exempel på vad jag skulle vilja ha på en site som någon byggt för sånt. Lägg märke till de fem tangenterna L1L5 (F-tangenter, fast till vänster), och den extra raden funktions- / media­tangenter ovanför F1F12. Ett par scroll­hjul i de övre hörnen känns också som en bra sak. Något tangent­bord som liknar det verkar dock inte existera i verkligheten, och att bygga ett från scratch är nog lite för hardcore för mig.

En approximation som finns i verkligheten är Glorious GMMK Pro. Den säljs (vad jag hittar) bara som “barebone”, dvs man får själv montera switchar och tangent­toppar. Kanske onödigt mycket meck, men då får man ju å andra sidan välja vilka switchar och tangent­toppar man vill ha. Så jag beställde ett sådant, och nu det anlänt. Jag läste på lite om olika switchtyper, och valde glorious “bruna” switchar, det vill säga ganska tysta switchar men med viss “klickkänsla”. Och att montera dem var lätt gjort. På en del tangent­bord måste man tydligen löda switcharna, men här var det bara att trycka fast dem.

Så vad tycker jag om mitt nya tangent­bord? Ett första plus: Det är tungt, står kvar där man ställer det utan att halka omkring och ger en väldigt solid känsla. RGB-lysdioderna är väl mest en gimmick, men en ganska kul sådan, och kanske kan jag så småningom programmera att de indikerar något vettigt? Själva switcharna ger förvånansvärt lite motstånd fast de ska vara taktila. Kanske skulle jag ha valt “gröna” switchar i stället, med mer motstånd och mer klick? Fast mindre motstånd är inte nödvändigtvis “fel”, de känns bra att skriva på. Jag får se vad jag tycker när jag har använt det några veckor. Och om jag hittar någon sorts switchar som känns mer rätt kan jag ju byta, det är bara att lyfta ur dem och trycka i andra. Priset på själva switcharna var ändå en ganska liten del av totalpriset.

Kommentarer


Jag skickade in en bild till @Keyboards_bot på twitter, som skickade den till sina följare.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-01-28 11:38

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).