Rasmus​.krats​.se

This page in English

Några streck

Publicerad 2008-04-12 15:50. Taggat , , , .

Det finns gott om binde‐ och andra streck i Unicode. Här listar jag de viktigaste, när man ska använda dem – och hur din browser hanterar dem.

Bindestreck/minus (U+002D)

Det här är det vanliga bindestrecket i ASCII. Det har tjänstgjort både som olika sorters bindestreck och minustecken, och har därför inte så väldefinierad semantik.

Använd det här tecknet bara som nödlösning om de andra varianterna inte är praktiskt tillgängliga.

Exempel: Dorem-ipsum-dolor-sit-amen flygande-bäckasiner-söka-strax-hwila-på-mjuka-tuvor super-cali-fragi-listic-expiali-docious flygande-bäckasiner-söka-strax-hwila-på-mjuka-tuvor Dorem-ipsum-dolor-sit-amen super-cali-fragi-listic-expiali-docious

Mjukt bindestreck / avstavningspunkt (U+00AD)

Det här tecknet används ibland bara som den glyf som sätts in vid en mjuk avstavning, men även, t ex i HTML, som avstavningspunkt, dvs en plats i ett ord där det är tillåtet att avstava med bindestreck. I så fall syns tecknet inte alls där det inte faktiskt leder till en avstavning.

Exempel: Dorem­ipsum­dolor­sit­amen flygande­bäckasiner­söka­strax­hwila­på­mjuka­tuvor super­cali­fragi­listic­expiali­docious flygande­bäckasiner­söka­strax­hwila­på­mjuka­tuvor Dorem­ipsum­dolor­sit­amen super­cali­fragi­listic­expiali­docious

I seriös typografi är en avstavningspunkt inte tillräckligt. I stället behövs flera olika avstavningspunkter med olika kostnad (dessa punkter anges endast undantagsvis i löpande text, annars läses de för varje ord från en databas). Även ojämna kanter eller stora mellanrum får en kostnad, och rätt radbrytning fås som minimering av den totala kostnaden för stycket. Framemaker och TeX använder varianter av det här, jag vet inte hur det är med MS Word eller FOP.

Bindestreck (U+2010)

Det här bindestrecket syns alltid, och det är tillåtet att bryta raden efter det.

Exempel: Dorem‐ipsum‐dolor‐sit‐amen flygande‐bäckasiner‐söka‐strax‐hwila‐på‐mjuka‐tuvor super‐cali‐fragi‐listic‐expiali‐docious flygande‐bäckasiner‐söka‐strax‐hwila‐på‐mjuka‐tuvor Dorem‐ipsum‐dolor‐sit‐amen super‐cali‐fragi‐listic‐expiali‐docious

Ickebrytande bindestreck (U+2011)

Som namnet antyder så ser det här bindestrecket ut precis som U+2010, men raden kan inte brytas efter det.

Exempel: Dorem‑ipsum‑dolor‑sit‑amen flygande‑bäckasiner‑söka‑strax‑hwila‑på‑mjuka‑tuvor super‑cali‑fragi‑listic‑expiali‑docious flygande‑bäckasiner‑söka‑strax‑hwila‑på‑mjuka‑tuvor Dorem‑ipsum‑dolor‑sit‑amen super‑cali‑fragi‑listic‑expiali‑docious

Längre streck

em-strecket (U+2014) används som tankstreck på engelska. På svenska ska dock ett sådant vara något kortare. Ett em‐streck är en em‐enhet långt, dvs lika långt som raden är hög.

Ett en-streck (U+2013) är hälften så långt som ett em-streck. Ett svenskt tankstreck ska egentligen vara ¾ em långt, men något sådant har jag inte hittat i unicode, så jag använder en-strecket i stället.

Exempel: Han tog – som vanligt – tåget sträckan Göteborg–Stockholm.

Streck och siffror

För intervall använder man tankstreck (U+2013). Dagar/månad: 28–31. I löpande text bör man använda ord i stället; det är 28 till 31 dagar i en månad / mötet är mellan fem och tjugo minuter långt.

När det gäller att separera siffror, t ex i telefon‐ eller person­nummer, använder man figure dash (U+2012). Mitt telefon­nummer är 08‒656 92 02.

Det finns också ett särskilt minus­tecken (U+2212). 17 − 9 = 8.

Support i webbläsare

Så kan man använda alla de här strecken i vanliga webbsidor?

Om du läser den här sidan i en annan webbläsare, berätta gärna för mig hur den hanterar strecken!

Kommentarer


På en telefon är avstavning viktigare än vanligt. Min K530i gör så mycket fel som möjligt; shy visas alltid, rader bryts vart som helst och längre streck är okända glypher.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2008-11-20 11:54


På en lite modernare telefon, Nokia 5800, funkar alla strecken utmärkt, sånär som på att det inte blir någon avstavning efter bindestreck (U+2010).

Däremot funkar TinyMCE (editorn man skriver kommentarer i här) inte helt smärtfritt på den telefonen. Det får jag undersöka ...

Undertecknat, Rasmus Kaj
2009-05-05 07:30


Nu, sommaren 2012, verkar alla brusare man kan få tag på göra i stort sett rätt. Det inkluderar alla firefox från 3.0 och uppåt, chrome, alla IE från 7 och uppåt, safari, ...

Dolphin på min androidtelefon renderar inte figure dash, och den renderar ickebrytande bindestreck lite lustigt, men i övrigt gör den rätt.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2012-07-26 20:15

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).