Rasmus​.krats​.se

Agila Sverige 2009

Publicerad 2009-06-18 07:17. Taggat , , .

Notera att detta inlägg är 15 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Början på förra veckan (8-9 juni, det här inlägget har råkat bli liggande ett tag) ägnade jag åt konferensen Agila Sverige 2009. Konceptet på den här konferensen är att förmiddagarna ägnas åt blixttal och eftermiddagarna åt open space. Det innebär både att man hinner med väldigt många ämnen på relativt kort tid och att man hinner gå ganska djupt på de intressantaste ämnena.

Konferensen har inte tagit in de tyngsta namnen internationellt, men väl vad i alla fall jag uppfattar som en stor del av de som verkligen har koll på agil utveckling i Sverige – och då inte som rockstjärnor som håller sitt föredrag och sedan försvinner, utan väldigt tillgängligt, öppet och inspirerande.

Blixttalen

När varje föredrag är tio minuter långt hinner man med många tal på två förmiddagar. Dessutom kändes det som att varje talare hade ungefär lika mycket att säga som en 40-minterstalare på andra konferenser, men hade tänkt igenom och komprimerat sitt budskap en gång extra. Förhoppningsvis kommer inspelningar från blixttalen att finnas tillgängliga så småningom.

Redan måndagens första blixttal, Reduktionismen, agilitetens fiende #1 var tankeväckande och inspirerande, även om jag kanske inte håller med om innehållet fullt ut.

I talet Vart tog det enklaste som fungerar vägen konstaterar Marcus Ahnve att av XP:s fyra värderingar, kommunikation, enkelhet, feedback och mod, pratas mycket om kommunikation och feedback, men att det finns en brist på enkelhet och, kanske som följd av det, på mod.

Måns Sandström pratade om Evolution på jobbet, och konstaterade att Variation + selektion = evolution, hans uppmaning är alltså att variera hur man gör – och ha koll på hur man varierar! Daniel Brolund går vidare på samma tema, och fokuserar på hur man vet vilket sätt som egentligen var bättre. Han konstaterar att det är viktigare att mäta rätt sak än att mäta noga, och föreslår upplevd yrkesstolthet som mått på kodkvalitet, även om det är svårt att sätta en siffra på.

Jag missade tyvärr början på andra dagen. Synd, för blixttalen om selenium, agilt i ideellt, löften, klyftan mellan nyutveckling och förvaltning och teknisk skuld verkade intressanta. Förhoppningsvis kommer det en möjlighet att se inspelningar av talen i efterhand …

Open Space

Open space är öppna diskussioner i grupper av de som råkar vara intresserade av samma ämne. Det var tre sessioner på måndagen och två på tisdagen. Här finns inga inspelningar, utan missade du konferensen är det bara att hoppas på bättre lycka nästa år!

Kommentarer

Det här inlägget är 15 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.