Rasmus.krats.se

English

Skriverier då och då, på webben sedan 1995

inlägg från 2009

Etta i Stadshagen säljes

Publicerad taggat , .

Nu är min etta i Stadshagen till salu! I praktiken har jag bott ihop med Katarina i flera år, men nu är det hög tid att sälja min lägenhet.

Uppdatering : Kanske passar visningen som ett trevligt stopp på en promenad till eller från Rolambshovs­parken eller Karlbergs­parken i det förhoppningsvis härliga vårvädret? Eller en titt på expansionen här på västra kungsholmen, med en snart färdigbyggd galleria och ett nytt strandnära område där det tidigare låg ett grustag ...

Läs och kommentera inlägget Etta i Stadshagen säljes

Ny design

Publicerad taggat , , .

Nu får min webb nytt utseende. Dels hoppas jag det är snyggare, dels försöker jag underlätta för små skärmar (telefoner). Min design har alltid varit "relativ" så tillvida att jag försöker utnyttja den fönster­storlek man har på ett ett bra sätt, men när skärmen är mindre än 400 pixlar bred kan man ändå behöva special­anpassningar. Samtidigt vill man ju att det ska se snyggt ut även med högupplösta skärmar, i alla fall uppemot 1920x1200 ...

Vinjettbilden är från en rastplats söder om Røros i Norge (naturligtvis eget foto).

Rent tekniskt har jag väl inte så mycket att säga om den nya cssen, men vill du läsa den är det fritt fram. Möjligen kan mitt javascript vara intressant också.

Kommentera inlägget

Logdriver

Publicerad taggat , , , .

When developing code with Hibernate (or other Java tools that create SQL statements for you) it is often a good idea to take a close look at the generated SQL code, for example if you have performerance issues.

A very nice and simple way to do that is logdriver by Ryan Bloom. (Update 2017-06-24: Unfortunatley, the domain seems to have been lost to a spam site).

And it's simple to use! I've got a .properties file where I've commented out the ordinary db driver and use logdriver instead. As simple as this:

# DB_DRIVER=oracle.jdbc.driver.OracleDriver
# DB_URL=jdbc:oracle:thin:@dbhost.mydomain:1523:db
DB_DRIVER=net.rkbloom.logdriver.LogDriver
DB_URL=jdbc:log:oracle.jdbc.driver.OracleDriver:oracle:thin:@dbhost.mydomain:1523:db

Kommentera inlägget

Agila Sverige 2009

Publicerad taggat , , .

Början på förra veckan (8-9 juni, det här inlägget har råkat bli liggande ett tag) ägnade jag åt konferensen Agila Sverige 2009. Konceptet på den här konferensen är att förmiddagarna ägnas åt blixttal och eftermiddagarna åt open space. Det innebär både att man hinner med väldigt många ämnen på relativt kort tid och att man hinner gå ganska djupt på de intressantaste ämnena.

Läs och kommentera inlägget Agila Sverige 2009

Ny lägenhet!

Publicerad taggat , .

Jag och Katarina har äntligen hittat en lägenhet att flytta till!

Lägenheten ligger på Stamgatan 55, vid stamparken i Östberga. Förutom ett sovrum, ett vardagsrum och ett kök innehåller lägenheten också ett rum åt Martin, som bor hos oss ibland, och två hobbyrum.

Östberga är ju inte lika centralt som Kungsholmen, men kommunikationerna är goda, både med bil och kommunalt. Med SL finns det både en buss till liljeholmen via Årstaberg (med tvärbana och pendeltåg) och en buss till gullmarsplan (också den via flera tvärbane­hållplatser). Både Årstaberg och sturebys tunnelbane­station finns dessutom på lite längre gångavstånd. Dessutom verkar det ganska smidigt att cykla in till stan, både via årstabron och via gullmarsplan / skanstull. Eller för den delen till årstaberg och vidare med cykeln på pendeltåget om man ska långt.

Av de två hobbyrumen ska det ena, troligen längst upp åt vänster i planritningen, ägnas åt tygbitar, sömnad och liknande pyssel. Det andra, längst ned åt höger, ägnas åt skärmar, tangentbord, klaviaturer, strängar, datorer, synthar och sånt. Men inte playstation, den får bo i vardags­rummet i stället.

Kommentera inlägget

wacc – Ett webb­acceptans­test­verktyg

Publicerad taggat , , , .

Jag har börjat skriva ett verktyg för att testa webbtjänster. Verktyget, wacc, är främst till för acceptanstest, men kan även vara användbart för lasttest och systemövervakning.

De krav som ska testas beskrivs programmatiskt i en textfil. Formatet är tänkt att kunna skrivas av ickeprogrammerare, kanske en produktägare eller en verksamhetsexpert i det agila teamet. När kraven väl är skrivna kan de köras helt automatiskt, gärna från integrationsverktyg som hudson eller maven, eller från systemövervaknings­verktyg som nagios.

Läs och kommentera inlägget wacc – Ett webb­acceptans­test­verktyg

Inflyttad

Publicerad taggat , , , .

Nu har det inte hänt så mycket här på bloggen på ett tag. Eller på fantomenindex.krats.se. Jag har nämligen haft fullt upp med att flytta, och än är det inte klart. Lyckligtvis börjar det i alla fall bli såpass att jag och Katarina faktiskt kan bo och fungera i den nya lägenheten, men det kommer att vara mycket som behöver fixas i flera veckor framöver.

Rumsutnyttjandet är, i alla fall hittils, som planerat. Sov­rummet, Martins rum och datahobby­rummet börjar bli användbara. Vardags­rummet och tyghobby­rummet är än så mycket ganska mycket lagerutrymme för ouppackade lådor, men det blir bättre och bättre även där. Nät är draget i alla rum, men det finns fortfarande ingen el, och därmed ingen switch i korskopplings­rummet. I stället har jag korskopplat med en kort sladd och har routern / switchen / basstationen i hobby­rummet.

Under tiden har jag inte varit helt offline. Jag har byggt siten albumforlaget.se i django, kanske kommer det en post till där jag redogör lite mer för det. Idag har jag upptäckt stackoverflow.com, där jag både har försökt lära mig saker genom att läsa andras svar och skaffat mig lite cred genom att skriva svar. Dessutom har jag unnat mig i alla fall några besök i veckan på serieforum.se. Ofta till och med dagliga besök.

Kommentera inlägget

Hot mot Demokratin

Publicerad taggat , , , , , , .

För några dagar sedan rapporterade Svenska medier att Schweiz röstat ja till ett förbud mot att bygga nya minareter. I god demokratisk ordning har ett välmående land mitt i Europa bestämt att deras rädsla för muslimer är större än deras respekt för religionsfrihet.

Svenska medier börjar prata om att demokrati inte har några inbyggda spärrar mot att ta beslut som hotar, och i förlängningen kanske avskaffar, själva demokratin. Det dras paralleller till Jörg Haider och till Sverige­demokraterna. Och till ett val för mer än 75 år sedan.

Den parallell jag inte har sett någon dra är till den legitimt valda Regeringen Reinfeldt, och deras faktiska avskaffande av några av demokratins grundvalar.

I våras togs en bra bit av rättssäkerheten bort i och med IPRED, där upphovsrätts­maffian fick rätt att på godtyckliga grunder bedriva utpressning mot vanligt folk.

Under hösten pågår förhandlingar om ACTA, ett multilateralt avtal som ingen riktigt vet vad det handlar om eftersom förhandlingarna och alla dokument är hemliga. När resultatet offentliggörs kommer det att gälla som svensk lag. Vart tog insyn och transparens i myndighetsutövning vägen?

I dag kopplas kablarna in formellt för FRAs avlyssning av svenska folkets elektroniska kommunikation. Även om en del säger att FRA inte riktigt är redo att börja lyssna än, och andra säger att de har lyssnat i åratal redan, så är det idag som brevhemligheten och meddelarskyddet formellt avskaffas.

När det gäller IPRED och ACTA verkar problemet bara vara flathet inför lobbygrupper med stora plånböcker och kontaktnät och flathet inför USA. Men när det gäller FRA-lagen är de svenska bevekelse­grunderna delvis samma som i Schweiz. Många är så rädda för muslimska terrorister eller andra skenhot att de inte protesterar mot att bli övervade. Än en gång känns följande citat lämpligt:

Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.

Det är en borgerlig regering som har infört detta. Men det finns ingen orsak att tro att det skulle vara bättre med en socialdemokratisk. Alla processerna inleddes av Göran Persson och Thomas Bodström före valet 2006.

Om mindre än ett år är det riksdagsval. En röst på något annat än Piratpartiet är en bortkastad röst.

Kommentera inlägget

Övriga inlägg från 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.