Rasmus​.krats​.se

spx09

Publicerad 2009-05-02 20:30. Taggat , , , , , .

Notera att detta inlägg är 15 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

I helgen 25 - 26 april avhölls årets upplaga av serie­konventet spx på kulturhuset i Stockholm. Det var elfte omgången av spx, och den tredje jag var med på.

Här följer en liten festivalrapport.

Årets tema var självbiografiskt, men det spelar egentligen inte så himla stor roll. Huvud­orsaken att besöka spx är ju marknaden och den spretar friskt i alla tänkbara genrer och stilar oavsett vad festivalens tema råkar vara.

Marknaden

Det första jag köpte på konventet var Ackord, del fem av Medley, den episka musik­fantasyn från Lisa Medin. Så nu väntar jag otåligt på del sex!

Albumförlaget var där, och jag köpte Bödlarnas medlidande, som är del två av den hårdkokta western­serien Bouncer, samt Valsverken, som är första delen av fantasyserien Zorn & Dirna. Därmed är jag komplett i Albumförlagets utgivning hittils.

Även Komika var naturligtvis där. Av dem köpte jag Herges äventyr, en biografi över Tintins skapare.

Från förra spx fick jag bland annat med mig en liten papperslapp med urlen till Corner Alley 13. Den fanns nu samlad i albumform, vilket jag naturligtvis inte kunde motstå!

Även Asbesthjärtan är ett fanzine jag har kunnat åtnjuta på nätet.

1984 skapade Per Demervall en lättsam äventyrs­serie som utspelar sig i Stockholm på Bellmans tid. För ett halvår sedan kom Kaffe eller te?, den andra delen av Rosenhanes äventyr, som jag köpte nu. En tredje del är på väg!

Ett uppmärksammat fanzine, som också tog en delad andra­plats i Serie­frjämjandets fanzine­tävling, var den vackert målade sorgliga historien Hunger om en Amish­familj och en kaninfamilj, formgiven som en bibel i kaninpäls. Helt klart ett fanzine som sticker ut!

Både jag och Katarina köpte varsitt Snabb­porträtt av Olle Berg, de blev riktigt lyckade. Medans de höll på att torka råkade jag höra tecknaren vid bordet brevid nämna science fiction i skogen. Det kunde jag ju inte motstå, fanzinet hette Bärplockaren.

Några fanzine till blev det, återkommer kankse med kommentarer om dem så småningom …

Programmet

Under lördagen ignorerade jag i stort sett programmet till förmån för marknaden, men på söndagen var det några programpunkter jag fann intressanta.

Mike Diana och Lauren Weinstein gästade Mats Jonsson och David Liljemark och pratade om serier och censur. Huvudsakligen berättade Mike om det ganska bizarra rättsfall där han fälldes för obsenitet för fanzine­serier han gjorde där under 1980-talet. Före processen var de här serierna bara publicerade i små fanzine, senare har en del av dem till och med publicerats på svenska i Mega-Pyton

Lite senare höll det nystartade förlaget Myling Media en panel om svenska skräckserier med gästerna Ola Skogäng (Theos ockulta kuriositeter), Lars Krantz (Dödvatten), Joakim Hanner (grundare av Myling), Lisa Medin (moderator och medgrundare av Myling), Kim W. Andersson (Love Hurts) och Karl Johnsson (Mara från Ulthar).

Panelen kom väl egentligen inte fram till så mycket, men var ändå ganska intressant. Det pratades om vad skräck egentligen är, att det till stor del är en stämning och en blandning av bekant och främmande. Behöver man bli rädd? Kanske inte nödvändigtvis. För min del är jag kanske inte nödvändigtvis intresserad av skräck, men jag tycker om stämningarna i till exemepl Ray Bradburys berättelser, så där håller jag med.

Kommentarer

Det här inlägget är 15 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.