Rasmus​.krats​.se

Mera hemskheter i Upsala

Publicerad 2015-10-28 21:40. Taggat , , , , , .

Det händer hemska saker i min födelsestad Uppsala.

Inte nog med alla hemskheter som Jonas Andersson och Daniel Thollin berättar om i Tusen Ögon (som ju för övrigt kom i en “Directors Cut” för inte så länge sedan). Nu härjar dessutom Khazam­hotep­kulten i lärdomens stad. Vårt enda hopp verkar stå till professor Frans Stenberg och hans assistent Henning.

Poeten och debattören Mohamed Omar har tidigare släppt två noveller, Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet samt Professor Frans och den siste Sturen. Nu har han slagit sig ihop med tecknaren Rickard Fornstedt och skapat serien Professor Frans; Necronomicon i Upsala. Serien är en fortsättning på den första novellen, men kan ändå mycket väl läsas fristående. Fornstedt är en ny bekantskap för mig, men teckningarna är både snygga och tydliga, om än en aning ojämna. För mig funkar Professor Frans nog ännu bättre i serieform än som noveller.

Frans tidigare kollega Gerd som sitter på sluten vård efter det förra äventyret har fyllt sin cells väggar med hieroglyfer och är övertygad om att de snart kommer från stjärnorna för att hämta henne. En amatörforskare av det mera foliehattiga slaget är övertygad om att han vet vilka de är … Och något otrevligt kommer att hända på Valborgsmässoafton!

Utan att säga för mycket om handlingen kan jag locka med både Rymdnazister och Den Galne Arabens Bok. Dessutom kan man skönja influenser från eller blinkningar till så vitt skilda kultur­fenomen som Läderlappen, Star Wars, Sherlock Holmes, Gunnar Wennerberg och naturligtvis en rejäl dos H. P. Lovecraft och Uppsaliana.

Över huvud taget vill jag varmt rekommendera Necronomicon i Upsala. Finns där serier säljes! … i alla fall i riktigt välsorterade seriebutiker. Eller i alla fall på SerieZonen i Uppsala. Annars går den att beställa från författaren.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).