Rasmus​.krats​.se

[SPX 10]

Publicerad 2010-04-29 20:26. Taggat , , , , , , .

Notera att detta inlägg är 13 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Helgen 23 - 25 april hölls det årliga serieeventet SPX (Small Press eXpo) på kulturhuset.

Här följer en kort – och för mig ovanligt snabbt levererad – kongressrapport från ett välfyllt kulturhus.

Årets seriehändelse i Stockholm var SPX 10. Denna gång för mig med den extra kryddan att jag för första gången var där som utställare. Organisation och information lämnade kanske en del övrigt att önska, men med den samling av serieskapare och branchfolk som samlades spelar det ingen större roll.

Tydligast blev det kanske vid söndagens panel om äventyr och historia. Man hade satt ihop en panel bestående av Liv Strömquist, Ola Skogäng, Lisa Medin och Magnus Knutsson. Bland publiken fanns dessutom tjugotalet namnkunniga inbjudna gäster, som Ulf Granberg, Horst Schröder, Rolf Gohs, och Peter Bergting för att bara nämna några. När programpunkten egentligen skulle starta var dock oklart in i det sista. Dessutom hade den bara fått en timme programtid, som naturligtvis tog slut alldeles för fort. Jag hade gärna ägnat åtminstone en halvdag åt att lyssna på den här debatten.

Signering, gärna med en vacker teckning som bonus, är ju något som hör till SPX. Den största kön drog Peter Madsen som signerade sista delen av Valhall. Den kön avstod jag dock från (jag är övertygad om att Valhall är läsvärd, men att börja med att skaffa del 15 känns lite väl extremt). Däremot fick jag vackra teckningar i svart och rött av Tinet Elmgren i hennes album Eva: Asbesthjärtan.

Tecknare kan signera med skiss, men om en manusförfattare vill bjuda på något extra då?

Sylvain Runberg som signerade Hammerfall hos Albumförlaget bjöd på en innovativ variant: De hade kopierat upp ett antal teckningar på vilka Sylvain skrev personlig dialog och signerade. Så här stod det på min signatur, som numera inramad pryder en plats på väggen:

Nous acceptons les couples pour les longues expeditions …

Donc …

Rasmus et Katarina …

Vous pouvez monter á bord!

– Sylvain Runberg

Det blev övervägande professionellt gjorda album för min del i år, och färre fanzine. Kanske beror det på att när jag började botanisera fick jag snabbt för mig att jag hade varit borta från scandinavian chapters bord för länge. Många av albumen jag köpte var sådana som jag redan före SPX visste att jag ville ha.

Av de få fanzine jag köpte tycker jag Still Heart av Anette Bengtsson förtjänar ett särskilt omnämnade. En välgjord och söt liten historia som var lite speciell och som var en avslutad helhet.

Att Li Österberg och Stef Gaines håller hög klass visste jag ju redan …

SC LFMBEC

Jag skrev att jag var utställare. Det kommer sig av att jag numera är medlem av Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club, en klubb för vuxna fantomen­fantaster. I år fyller den svenska Fantomen­tidningen 60 år, och dessutom fyller SC LFMBEC 10 år. Detta firar vi med att ge ut en jubileumsbok, och genom att vara på SPX och tala om att vi finns och att boken är på väg.

Vi satt vid samma långbord som Seriefrämjandet, NAFS(k) och Generation T, som vi kanske har vissa likheter med. Närmast oss fanns dock på ena sidan tidningen Tivoli med vänner och på andra sidan serien Göte & Bengan av Martin Lövgren.

För att sysselsätta och underhålla folk hade vi en liten tipstävling om tolv frågor. Tydligen höll vi ungefär lagom svårighetsgrad, av de runt sjuttio seriefantaster som försökte var det ingen som klarade alla rätt och tre som klarade elva:

Jonas från Albumförlaget, David från Seriefrämjandet Stockholm, och Richard från Shazam.

Årets Fanzine

Fanzine­pris­tävlingen var i år uppdelad i Seriefrämjandets Stora Fanzinepris, som utses av en jury som har bedömt i förväg inlämnade alster, och publikens pris, där festivaldeltagarna fick rösta bland de alster som lämnats in på själva festivalen.

Seriefrämjandets Stora Fanzinepris 2010 tilldelades välförtjänt Li Österberg för Agnosis nummer 9. Juryns specialpris gick till ankisternas medlemsblad NAFS(k)uriren.

Publikens pris gick till det kollektiva fanzinet Comic Royale. Andra priset gick till våra bordskamrater Göte & Bengan.

Kommentarer

Det här inlägget är 13 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.