Fanac 2019
Publicerad 2019-12-31 22:45. Taggat comics, serier, fandom.
2019 var ett ganska fanaktivt år för min del, men helt utan att jag rapporterat något om det här på bloggen. Så här kommer en kort kongressårskrönika innan året är helt slut. Så får vi se om jag lyckas bli bättre på att skriva färdigt blogginlägg medans de är någotsånär aktuella under 2020 …
Ö-kon
Årets första kongress var nära. Ö-kon på Östberga kulturhus, tio minuters promenad hemifrån.
En trevlig kogress med Frances Hardinge och Anna Jakobsson Lund som hedersgäster. Jag köpte en hel trave böcker, varav jag ännu inte läst någon.
Eva Holmquist höll ett intressant föredrag om En testares
perspektiv på artificiell intelligens
, som man kanske kan säga
inledde ett tema för årets kongresser.
Nordsken
Från början var det ett LAN-party i Skellefteå, men Nordsken har växt och ikluderar numera även ett omfattade serieprogram, en del SF och fantasy och en del andra nördigheter. Bland gästerna fanns C. B. Cebulski, Ingo Römling, Jonas Darnell, Karl Johnsson, Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, och Sylvain Runberg, för att nämna några.
Berglund Instruments var nog främst på nordsken för att visa upp sin avancerade blåssynth NuEVI, men de hade också med sig en byggsats til den lilla autoharpliknande synthen T. Chordstrum.
Jag köpte en sådan, gick med i Stockholm Makerspace och lödde ihop den.
Nordsken ligger alltid på kristi himmelsfärdshelgen, och krockar alltså alltid med Åcon. Så det blir antingen eller för min del.
Replicon
Årets Swecon hette Replicon och ägde rum i Västerås. Annalee Newitz och Charlie Jane Anders var hedersgäster och hade mycket intressant att säga om AI och robotik. Förutom att skriva SF har de skrivit om verklighetens teknikutveckling bland annat på io9 och i Wired.
Många intressanta tankar om gränslandet mellan programmerad maskin och medveten varelse. Vi har redan kommit långt när det gäller att bygga maskiner som fejkar mänskligt medvetande och känslor. Om / när maskiner uppnår äkta medvetande kan det vara så annorlunda att vi inte inser vad det är.
Worldcon
Årets Worldcon ägde rum i Dublin, och alltså för trejde gången rimligt avstånd sedan jag började gå på kongresser.
Jag och Anna besökte Teelingdestilleriet för en titt på deras utställning och för att smaka på deras sju - åtta bästa sorter. En flaska Small Batch fick följa med hem.
Edmund Schluessels matematikföreläsning handlade om Quaternioner, som uppfanns i Dublin av William Rowan Hamilton, Efter kongressen vallfärdade jag och Katarina till Broom Bridge där han fick den förlösande idén.
På National Print Mueseum fick vi bland mycket annat en ordentlig genomgång av hur en Linotype egentligen fungerade.
ComicCon Stockholm
Jag hjälpte Ades Media, Albumförlaget och Cherry on Top att bemanna en monter på ComicCon Stockholm, på kistamässan i september.
En trevlig mässa och ett tillfälle att ta en öl eller tre med Andreas och seriekännaren Katja. Ett eller annat kulturgods blev väl inköpt också.
Picnicon
Att Västeråsfandom var värdar för årets Swecon hindrade dem inte från att även ordna sin numera traditionella minikongress Picnicon i November. I programmet varvades punkter om böcker och skrivande med framtidsstudier från Mälardalens Högskola.
Ur programmet kan nämnas Sten Grahns föredrag om
Livskvalitetslinjen
.
Framtidens automatiserig och robotik innebär inte automatiskt att vi
människor får mindre att göra, men om vi som samhälle vill så skulle
vi redan idag kunna ställa om till ett läge där vi bara behöver utföra
en bråkdel av dagens arbete.
Kommentarer
Skriv en kommentar