Rasmus​.krats​.se

Fanac 2019

Publicerad 2019-12-31 22:45. Taggat , , .

2019 var ett ganska fanaktivt år för min del, men helt utan att jag rapporterat något om det här på bloggen. Så här kommer en kort kongress­årskrönika innan året är helt slut. Så får vi se om jag lyckas bli bättre på att skriva färdigt blogginlägg medans de är någotsånär aktuella under 2020 …

Ö-kon

Årets första kongress var nära. Ö-kon på Östberga kulturhus, tio minuters promenad hemifrån.

En trevlig kogress med Frances Hardinge och Anna Jakobsson Lund som hedersgäster. Jag köpte en hel trave böcker, varav jag ännu inte läst någon.

Eva Holmquist höll ett intressant föredrag om En testares perspektiv på artificiell intelligens, som man kanske kan säga inledde ett tema för årets kongresser.

Nordsken

Från början var det ett LAN-party i Skellefteå, men Nordsken har växt och ikluderar numera även ett omfattade serieprogram, en del SF och fantasy och en del andra nördigheter. Bland gästerna fanns C. B. Cebulski, Ingo Römling, Jonas Darnell, Karl Johnsson, Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, och Sylvain Runberg, för att nämna några.

Berglund Instruments var nog främst på nordsken för att visa upp sin avancerade blåssynth NuEVI, men de hade också med sig en byggsats til den lilla autoharpliknande synthen T. Chordstrum.

Jag köpte en sådan, gick med i Stockholm Makerspace och lödde ihop den.

Nordsken ligger alltid på kristi himmels­färds­helgen, och krockar alltså alltid med Åcon. Så det blir antingen eller för min del.

Replicon

Årets Swecon hette Replicon och ägde rum i Västerås. Annalee Newitz och Charlie Jane Anders var hedersgäster och hade mycket intressant att säga om AI och robotik. Förutom att skriva SF har de skrivit om verklighetens teknikutveckling bland annat på io9 och i Wired.

Många intressanta tankar om gränslandet mellan programmerad maskin och medveten varelse. Vi har redan kommit långt när det gäller att bygga maskiner som fejkar mänskligt medvetande och känslor. Om / när maskiner uppnår äkta medvetande kan det vara så annorlunda att vi inte inser vad det är.

Worldcon

Årets Worldcon ägde rum i Dublin, och alltså för trejde gången rimligt avstånd sedan jag började gå på kongresser.

Jag och Anna besökte Teelingdestilleriet för en titt på deras utställning och för att smaka på deras sju - åtta bästa sorter. En flaska Small Batch fick följa med hem.

Edmund Schluessels matematik­föreläsning handlade om Quaternioner, som uppfanns i Dublin av William Rowan Hamilton, Efter kongressen vallfärdade jag och Katarina till Broom Bridge där han fick den förlösande idén.

På National Print Mueseum fick vi bland mycket annat en ordentlig genomgång av hur en Linotype egentligen fungerade.

ComicCon Stockholm

Jag hjälpte Ades Media, Albumförlaget och Cherry on Top att bemanna en monter på ComicCon Stockholm, på kistamässan i september.

En trevlig mässa och ett tillfälle att ta en öl eller tre med Andreas och seriekännaren Katja. Ett eller annat kulturgods blev väl inköpt också.

Picnicon

Att Västeråsfandom var värdar för årets Swecon hindrade dem inte från att även ordna sin numera traditionella minikongress Picnicon i November. I programmet varvades punkter om böcker och skrivande med framtids­studier från Mälardalens Högskola.

Ur programmet kan nämnas Sten Grahns föredrag om Livs­kvalitets­linjen. Framtidens automatiserig och robotik innebär inte automatiskt att vi människor får mindre att göra, men om vi som samhälle vill så skulle vi redan idag kunna ställa om till ett läge där vi bara behöver utföra en bråkdel av dagens arbete.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).