Rasmus​.krats​.se

Bäst av Fantomen 2022

Publicerad 2023-03-31 23:16. Taggat , , .

Under 2022 har vi fått läsa Claes Reimerthis sista äventyr och stiftat bekantskap med en helt ny manus­författare i Team Fantomen. Naturligtvis även några amerikanska dag­strippar och söndags­sidor. Lägg därtill några australiensiska äventyr från Frew, varav några av svenska manus­författaren Pidde Andersson. Summan av det blir ett bra Fantomenår! Men vilket äventyr – och omslag – var egentligen bäst?

Den nya manus­författaren Bernd Frenz debuterar med ett angeläget och verklighetsnära äventyr. Rök över Bengali i Fa 6-7/2022 är tecknat av Frenzs landsman Heiner Bade i en suggestiv stil som komplementerar den relativt realistiska handlingen. Äventyrets protagonist vid sidan av Fantomen, journalisten Nicole Gonet kan vi gärna få se mer av också, en kompetent kvinna som känns tuffare än Minerva Brooks utan av vara lika “over the top” som Kapten Savarna.

Även i Dödliga dinosaurier, Fa 20/2022, håller sig Frenz till brottslighet som finns i verkligheten (om än med ett spektakulärt objekt). Gonet är inte med, men i stället har Diana en framträdande roll. Båda äventyren är spännande och välskrivna, så jag läser gärna mer av Frenz kommande år. Bades suggestiva teckningar i Rök över Bengali lyfter äventyret ytterligare.

Daniel Carlsson hör också till de relativt nya manus­författarna, Kedjornas kust i Fa 12/2022 är hans tredje äventyr. För teckningarna svarar Anthony Spay. Samma duo av upphovs­personer som fick min röst förra året, och även här visar de att de har koll på Fantomens och Bengalis historia.

De laglösa i Fa 17/2022 är skriven av Pidde Andersson och tecknad av Rafael Dantas för det australiensiska förlaget Frew är En småtrevlig historia om vad som Hände Butch Cassidy och Sundance Kid efter den där dagen i Bolivia.

Claes Reimerthis berättelse kring Den tomma tronen går vidare i Den översvämmade staden i Fa 8/2022 och Uppgörelsen vid Paradise Hotel i Fa 9/2022. Dessa äventyr blev Reimerthis sista. Båda är bra äventyr en bit in i en bra svit, men de är ingen avslutning på sviten. Jag tror att redaktör Andreas vet i alla fall på ett ungefär hur Reimerthi hade tänkt sig att avsluta sviten, men jag vet inte om han tänker ge någon annan manus­författare förtroendet att avsluta den. Jag vet inte ens om jag tycker det är en bra idé att försöka, men det är onekligen tråkigt om det inte blir någon ordentlig upplösning.

Den amerikanska dag­stripps­arcen om Kit och Heloise fortsätter också. Återföreningen i Fa 10-11/2022 handlar om när Heloises vän Nadia äntligen får träffa sin mamma, terroristen Nomadens fru, igen, och om hur mycket mamman visste om vad maken får sina pengar ifrån. Riktigt bra och jag ser fram emot hur den storyn kan fortsätta. Brevet till Himalaya i Fa 18-19/2022 däremot var mest en resumé.

Det finns fler äventyr som är värda att ta upp. Femme Fatale i Fa 13/2022, De tusen gravarnas dal i Fa 16/2022, Ondskans totem i Fa 5/2022, och Legenden om Vråkarna, tre kapitel i Fa 21/2022, Fa 22-23/2022 och Fa 24/2022, för att bara nämna några. Det här blogginlägget är dock sent nog ändå, så jag ska inte säga mer om dem än att de är väl värda att läsa.

Även Özcan Eralps omteckningar av gamla Falk/Moore-äventyr är kul att läsa. Manusen är bra och Eralp tecknade för det mesta kompetent redan då. Drama i öknen Fa 16/2022, Det begravda vittnet Fa 17/2022 och Diana gift Fa 25-26/2022 är väl värda en omläsning, men kanske inte en röst i bästa äventyr 2022.

Så vilket äventyr var egentligen bäst? Min röst vad går till Rök över Bengali i Fa 6-7/2022 av Bernd Frenz och Heiner Bade. Samtidigt som det är en förhållandevis realistisk historia om verkliga brott är det ett riktigt matinéäventyr där handlingen kastas mellan skilda miljöer.

Omslag

Även vad gäller bästa omslag är det hög tid att rösta. Att välja ut några favoriter var inte så svårt, här är några riktigt snygga omslag:

Som vanligt har Henrik Sahlström målat de flesta av de bästa omslagen, men även Luca Erbetta platsar på listan med nummer 17.

Samtliga omslag kan beskådas (om än i litet format) på röstningssidan och mer permanent på mitt index.

Så vilket omslag vinner? Min röst går till Fa 13 2022, omslaget som hör till Andreas äventyr Femme Fatale. En snygg triptyp i den överstrukna dödskallen, kvinnans dödskalleliknande mask och Fantomen själv. Alltihop i en intensiv balans av rött och blått.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).