Rasmus​.krats​.se

Bästa Fantomen­äventyr 2017

Publicerad 2018-03-18 22:27. Taggat , , .

Nu är det dags igen utse förra årets bästa Fantomenäventyr. Förra året stack jag ut hakan och tyckte ett äventyr var klart bäst (även om det bara kom på fjärde plats i omröstningen). I år är det betydligt svårare. Hela sju äventyr (varav ett dubbeläventyr) platsar som finalister för min del:

Sekten i Konstantinopel i Fa 8 2017, av Philip Madden och Joan Boix. År 1895 befinner sig Fantomen i Konstantinopel. Folk är rädda för Karabusan, ett väsen likt nattmaran. Fantomen undersöker saken, och finner Elif, som leder en grupp kvinnor som vill döda sultanen … Ett spännande äventyr baserat på konflikten mellan Armenier och det Ottomanska imperiet.

Spöket på Thanatos i Fa 9 2017. Ett segelfartyg till havs i mitten av 1700-talet var en sluten värld. En perfekt scen för en Claes Reimerthis deckarhistoria med mystiska inslag, och en suggestiv miljö som Heiner Bade är en mästare på att fånga i bild. Tyvärr har äventyret drabbats av ett par missar i färgläggningen och en dåligt riktad pratbubbla, vilket gör det svårt att hålla isär två viktiga personer, samt att Fantomen ber en person utan handskar att ta av sig dessa.

Svarta dolken i Fa 12 2017 och Fa 13 2017 av Claes Reimerthi och Kari Leppänen. Den 18:e Fantomen blir vittne till ett terrordåd där en liten flicka och hennes mamma som han nyss lärt känna dödas. Han hittar terroristerna, en grupp skotska nationalister vars nästa steg är att spränga Westminster Bridge som avledande manöver medans de stjäl kronjuvelerna! I den andra delen följer Fantomen terroristerna till de skotska hedarna, där han även får tampas med en häxa som bränts på bål hundra år tidigare.

Mannen med sex fingrar i Fa 16 2017, av Claes Reimerthi och Alex Saviuk. Äventyret börjar med en kidnappning i Morristown, men förflyttas raskt till Baronkhan. Ett spännande äventyr med Rex, Överste Petra och Kapten Lara. Ska jag invända mot något blir det dels att just Rex, Petra och framförallt Lara har väldigt begränsade roller (vilket nog beror på att man inte vill råka säga emot dagstripp­serien, där romansen mellan Rex och Lara är en pågående arc), och dels att demokrati­reformerna i Baronkhan inte kommit längre (även i storytid måste det ha gått åtminstone 10 - 15 år sedan Rex blev furste, om man ser till tvillingarnas ålder).

Skuggor över Spyglass i Fa 20 2017 av Claes Reimerthi och Joan Boix. Fantomens vän arkeologen Minerva Brooks är med på en expedition som söker ett sjunket piratskepp, men expeditionen lider skeppsbrott i en storm och råkar komma i vägen för nutida brottslingar. En välskriven historia med Fantomen mot en korrumperad polismyndighet, med en uppgörelse i djungeln på en ö. Teckningarna är både snygga och tydliga men sticker kanske inte ut.

Fjärilsmannen i Fa 21 2017 av Claes Reimerthi och César Spadari. Tre unga gangsters planerar ett värdetransportrån, men för att lyckas behöver de låna pengar av den ökände Fjärilsmannen. Kuppen misslyckas, men det väsentliga i äventyret är hur Fred Bishop försöker undkomma gangster­finansiärens lejda mördare, och så småningom även söka hämnd! En sedelärande historia, utan att pekpinnarna blir störande tydliga.

Gangsterungen i Fa 24 2017. Ett äventyr från den amerikanska dagstrippen ska väl ta sig in på listan också. Då är det Tony De Paul som står för manus och Terry Beatty som har tecknat. Mikey D’Moda är arvtagare till en gangsterfamilj i Chicago, men på väg till Kina som en del i en överens­kommelse med en annan familj. Men planet störtar och Mikey åker hem till Chicago, han tänker inte dela staden med någon annan liga. Kineserna ger inte upp så lätt, men Mikey har en ny allierad. Eller har han det?

Så vilket äventyr är bäst? Frågar du mig så är svaret Spöket på Thanatos! Suggestiva teckningar, fartyg till havs på 1700-talet, mystiska artefakter från det gamla Egypten … Hade det inte varit för de nämnda missarna i färgläggningen så hade det varit nära nog det perfekta Fantomenäventyret!

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).