Rasmus​.krats​.se

Bästa Fantomen­äventyr 2019

Publicerad 2020-02-18 22:45. Taggat , , .

Nu är det åter hög tid att välja årets bästa Fantomen­äventyr och omslag. Här följer en genomgång av mina favoriter, skriv gärna en kommentar om vad du tycker, och glöm inte att delta i omröstningen!

Årets långkörare är Den 22:a Fantomen i Kampen mot Singh, som också fortsätter berättelsen om Sandal Singh och hennes son. Det publicerades fyra delar under 2019, Skuggor över Singhtown i Fa 5 2019, I fiendens skugga i Fa 6-7 2019, Gatlopp med Döden i Fa 17 2019, och En familjeangelägenhet, Fa 23-23 2019. Förhoppningsvis kan vi se fram emot en fortsättinng uder 2020.

Hämndens ängel, Fa 4 2019. Rasputin anser att den engelska krigsministern är skyldig till att han blev mördad, och hypnotiserar en suffragett att mörda honom. Kul med ett äventyr som utspelar sig under suffragett­rörelsen, och med Emmeline Pankhurst i en liten roll, men både hon och politiken hade gärna fått ta större plats i äventyret.

Kit och piraterna i Fa 13 2019. Kit (den blivande sjunde Fantomen) är på väg hem till Bengali då hans skepp kapas av pirater och han tvingas bli pirat själv! Claes Reimerthi berättar ett spännande sjörövar­äventyr i klassisk stil, och César Spadari har tecknat det snyggt och stämningsfullt.

Djävulen i Stockholm, Fa 14 2019 Mikael Sol har skrivit ett äventyr på hemmaplan, det utspelar sig i Stockholm och handlar om mental ohälsa. Samtidigt ett spännande äventyr om en ung konstnär och en hänsynslös handlare. Hur mycket hemmaplan tecknaren Jan Bielecki har haft vet jag inte, jag tror han är från Skåne och bor i London, men bilderna känns ändå helgjutna och jag känner igen mig både på Skeppsbron och i Alby.

I Ett nytt hopp, Fa 24 2019 skrivet av Mikael Sol och tecknat av tecknar­veteranen och fantomen­debutanten Anthony Spay, är det dags igen för val i Bengali. Både valet och dess utgång har länge varit efterlängtat, och kan väl därför för en insatt läsare vara ganska förutsägbart, men vägen dit bjuder ändå på ett riktigt bra äventyr.

Bland omslagen tycker jag att nummer 13, 14-15, 17, 21 och 24 utmärker sig, samtliga målade av Henrik Sahlström utom 14-15 av Jan Bielecki. Mer än så säger jag inte om dem, titta i stället:

Åtskilligt bra i Fantomentidningen under 2019 alltså. Men man får bara rösta på ett äventyr och ett omslag. Min röst faller på Djävulen i Stockholm och omslag #24. Vad tycker du? Skriv gära en kommentar här nedanför, och glöm inte att gå till https://fantomen.org och rösta.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).