Rasmus​.krats​.se

Bästa Fantomen­äventyr 2020

Publicerad 2021-02-21 16:39. Taggat , , .

2020 var inte bara pandemins år, det var också ett jubileumsår; den svenska Fantomen­tidningens 70:e utgivningsår! Nu är det åter hög tid att välja det årets bästa Fantomen­äventyr. Här följer en genomgång av mina favoriter, skriv gärna en kommentar om vad du tycker, och glöm inte att delta i omröstningen!

Tyvärr är jag sent ute, så du har bara timmar på dig att rösta!

Jag börjar med dag­stripparna: Uppgörelse med Nomaden (Fa 2-3/2020) går ut starkt, men fortsättningen Heloise återvänder hem (Fa 25-26/2020) levererar inte riktigt. Heloise har samma uppfostran som Kit och bör vara i stort sett redo att ta över som Fantomen om det skulle behövs (eller så redo någon kan vara). Det märks i den första delen, men i den andra är hon märkligt passiv. Sammantaget tycker jag i alla fall att de amerikanska äventyren har ryckt upp sig ur de senaste 30 årens svacka, även om de kanske inte når upp till samma höjd som Falk och Barry på 1960-talet.

Årets historiska svit från Claes Reimerthi och Kari Leppänen är Den hemliga teatern, om förvecklingar kring spanska jesuiter, Maria Stuart och Elisabeth II, kryddad med William Shakespeare, en italiensk astronom och en konspiratorisk earl av Essex. De tre delarna är Mannen med silvernäsan Fa 6-7/2020, Shakespeare i Venedig Fa 10-11/2020, och Sista föreställningen Fa 14-15/2020.

Mer historiskt bjuds i Banditernas väg (Fa 18-19/2020) av Claes Reimerthi och Janusz Ordon. Här reser Den 12:e Fantomen genom England för att träffa sin hustru Marion Trelawny i Cornwall. Ett suggestivt äventyr om landsvägs­rövare, korruption och arvsbedrägeri på de dimmiga hedarna, som knyter an till flera av mina favoriter från 1980-talet.

I Stulna ringar (Fa 24/2020) av Claes Reimerthi, Daniel Müller, och Anthony Spay följer vi en sydstats­soldat som flyr USA och hamnar i Morristown med sin personliga slav. Genom en ödets nyck lyckas han stjäla Fantomens ringar, vilket får stora konsekvenser …

Jubileumsåret bjöd också på några klassiker: Havsbottens Hemlighet (Fa 4/2020) är ett av Bertil Wilhelmssons tidiga äventyr (från Fa 3/1964). Dykande arkeologer hittar ett förlist fartyg med en legendarisk guldskatt, och får tampas med moderna pirater. Det var också kul att kunna läsa Wilhelmssons Den mystiske passageraren (Fa 5/2020 från Fa 4/1965) och jämföra med originalet Passageraren i hytt 7 av Lee Falk och Wilson McCoy (Fa 1/2020).

Till sist ett par ganska annorlunda äventyr. Kärlek i Djugeln (Fa 2-3/2020) av Pidde Andersson och Shane Foley, samt Djungelns nåd (Fa 24/2020) av Jeff Weigel kommer båda från australiensiska Frew. Även om de skiljer sig rätt mycket från “vanliga, svenska” äventyr så har de den spänning, humor och värme som Fantomen­äventyr ska ha. Sånt här ser jag gärna mer av kommande år!

Flera riktigt bra äventyr under jubileums­året 2020 alltså. Men vilket var bäst? Min röst faller på Banditernas väg! Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar här nedanför, och gå till https://www.fantomen.org/ och rösta innan det är för sent!

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).