Rasmus​.krats​.se

Bästa Fantomen­äventyr 2021

Publicerad 2022-02-01 20:15. Taggat , , .

Än en gång har det blivit dags att välja det gångna årets bästa Fantomen­äventyr. Den här gången har jag lite bättre framförhållning än vanligt, så du hinner både läsa mina tips och läsa om ett par av de äventyr jag tipsar om eller några andra favoriter, innan det är för sent att gå till fantomen.org och rösta. Senast den 9 mars bör du lägga din röst.

Så vilket äventyr var bäst? Som vanligt har jag några alternativ jag står och väger mellan.

Om det finns två kreatörer som verkligen vet hur ett historiskt äventyr ska göras så är det Claes Reimerthi och Kari Leppänen. Ett nät av lögner (Fa 6-7/2021) utspelar sig i ett kaotiskt och laglöst Cornwall 1651. Nästan tio års inbördeskrig mellan kungen och parlamentet är slut, kungen är hals­huggen och Oliver Cromwell är i praktiken diktator. På lands­byggden härjar rester av arméerna som rövar­baroner. Här vaknar den femte fantomen till liv, omhändertagen av prästens dotter efter att fartyget han reste med lurats i sank av vrak­plundrare. Han har tappat minnet, men hans blotta närvaro verkar utgöra en fara för flera av byborna. Storyn är spännande och engagerad, den historiska bakgrunden känns gedigen och trovärdig (även om jag inte hittar någon by med rätt namn på rätt plats). Teckningarna är tydliga och bitvis dramatiskt suggestiva, särskilt kring skeppsbrottet.

Pidde Andersson är väl mest känd för kultur­bloggen toppraffel, som författare till 91:an med flera humorserier, och som kultur­skribent. Sina Fantomen­äventyr skriver han för australiensiska Frew, men efterhand får vi läsa dem även i svenska Fantomen­tidningen, och här är ett. För teckningarna svarar den för svenska Fantomen­läsare betydligt mer välbekante Joan Boix. Ondskan lurar i mörkret (Fa 8/2021) är ett svart­vitt äventyr som börjar med att den nyblivne 3:e Fantomen kommer tillbaks till London (där han tidigare studerade och var skådespelare i Shakespeares teater). Strax är han på jakt efter en som försökt mörda kungen Jakob I av England, och kort därefter tampas han med kannibaler uppe vid Skottlands kust. Tvära kast och mycket som händer, alltså. Men med en utmärkt tydlighet i både ord och bild. De skilda miljöerna, och de skräck­films­zombie­liknande kannibalerna, ger Boix flera tillfällen att briljera.

Redan i Fa 12/2021 är Pidde Andersson tillbaks, med Requiem, en krigs­historia tecknad av Fantomen­debutanten Wendell Cavalcanti. Även här är det svart­vitt som gäller, denna gång i hela tidningen med press­release och en del allmän uppmärksamhet som följd. Att den 19:e Fantomen blivit soldat i Franska armén under första världskriget känns lite märkligt, men tydligen lyckas han ändå hålla sig till att inte döda. Skurkarna i äventyret är dock inte främst tyska soldater, utan en grupp ur Vråkarna som tagit över en liten by och tvingar barnen där att plundra stupade på slagfälten. Här finns både spänning och krigets fasa och förödelse, men även en stor portion hopp och värme i mörkret.

Jag nämnde Pidde Andersson även i förra årets genomgång. Då gällde det en ganska annorlunda och lättsam hyllning till ett klassiskt söndags­äventyr. De två äventyren i år sticker snarare ut åt det hårdkokta hållet, men främst är de helt enkelt riktigt bra Fantomen­äventyr.

Nosferatus hämnd (Fa 16/2021) bjuder på gott om skräckens rekvisita och referenser. Den 20:e Fantomens vän Harvey, film­regissören som var med när Kit mötte Maude i Hollywood­morden, har en mastodont­skräck­film med storstjärnan Vlad Orloff på gång. Janusz Ordon har tecknat Fantomen sedan 2018, och innan dess en hel del skräck­serier, så här är han på hemmaplan. Claes Reimerthi har skrivit en story där allt inte är som det verkar, på flera nivåer. För den som gillar pussel­deckare finns dock flera ledtrådar till hur det egentligen ligger till.

Av de amerikanska serierna var det bara en dag­stripp och en söndagsserie som jag fann värda att nämna. Dag­strippen är Den förbjudna skogen (Fa 17/2021), av Tony DePaul och Mike Manley. Fantomen hjälper ett par llongo­krigare att spåra en tjuv­jägare och hans skad­skjutna byte, men när lejonet har gått in i “skogen som gör en galen” vågar inte llongo­männen följa med längre, och det hade nog varit klokt av vår blåklädda vän att lyssna på dem. I hallucinationerna som följer får vi en sorts kort resumé på äventyren med Kit och Heloise i Himalaya och New York. Äventyrets verkliga hjälte är dock vetenskaps­mannen Guran.

En amerikansk söndags­serie om att hjälpa en frihets­kämpe i ett totalitärt land, där såväl frihets­kämpen som soldaterna som jagar henne och diktatorn själv är kvinnor. Det skulle lätt kunna bli unken USA-propaganda, men i Befria Avaria! (Fa 20/2021) tycker jag Tony DePaul och Jeff Weigel har hittat rätt. Kanske främst genom att berätta en avgränsad historia om hur Clotilde kidnappas av Khangans soldater. Bakgrunden om landet Avaria finns i andra äventyr, och frihets­kampen kommer vi utan tvekan att få läsa mer om så småningom. Söndags­sidor brukar ha en lite lättsammare ton, och även här finns det humor, men utan att det blir för fånigt.

Kreatörerna bakom Gatans Rovdjur (Fa 24/2021) är relativt nya på Fantomen. Författaren Daniel Carlsson gör sitt andra äventyr och tecknaren Anthony Spay sitt femte. Båda känner dock sin Fantomen väl, och levererar ett äventyr med rätta känslan. Vi befinner oss den nord­afrikansk hamnstaden Carcosa år 1849. Ett par barn, Maisah och Leon, flyr från några skumma typer, och den ena råkar springa rakt på den 16:e Fantomen, som sedan hjälper henne att leta efter sin vän. Mannen barnen försöker komma bort från har dock helt andra motiv än Fagin, här handlar det om medicinska experiment och en skurk som med fog kan kallas en galen vetenskapsman!

Vem var den första kvinnan i Djungel­patrullen? Andreas Eriksson lappar ihop kontinuiteten och låter Kay och Hawa lära känna Mary (och i alla fall höra talas om även Diana). Äventyret Singhs sanna brödraskap (Fa 25-26/2021) handlar dock främst om Kaya, en singhpirat som inte gillar Sandal Singhs omdaning av rörelsen (och som först sågs i ett ganska annorlunda äventyr i Fa 17/2001). Gott om referenser och roliga detaljer alltså. Många personer att känna igen från tidigare äventyr och växlande miljöer – djungel, fartyg, hamn­kontor, stad – ställer höga krav på tecknaren och Janusz Ordon lyckas för det mesta leverera.

Omslag

Även om den tävlingen inte är utlyst än så bör det snart vara dags att välja även årets bästa omslag. Det känns som att Henrik Sahlströms hyllning till Claes Reimerthi är svårslagen.

Men visst finns det några till som är värda en extra titt:

Som vanligt numera har Henrik Sahlström målat det mesta av det bästa, men omslaget till Fa 24/2021 är av omslags­debutanten Percy Ochoa.

(Omslagsbilderna copyright sina tecknare / KFS / Bulls / Egmont.)

Min röst går till …

Så vad var bäst? Bland omslagen var det lätt. Jag kommer att lägga min röst på Henrik Sahlströms hyllning till Claes Reimerthi, minnes­numret Fa 21/2021.

Bland äventyren var svårare. Vilket som helst av de ovan nämnda äventyren får gärna vinna omröstningen för min del. Men kanske särskilt Gatans Rovdjur. Det lägger jag min röst på!

Vad tycker du själv? Skriv gärna en kommentar här nedanför och glöm inte att gå till fantomen.org och rösta senast den 9 mars.

Kommentarer


Fantastisk genomgång, du fick med alla mina favoriter av nya äventyr, men du nämnde inte klassiker som Sagan om Devil och Legenden om Djungelpatrullen! Mitt favoritäventyr från 2021 är nog Singhs sanna brödraskap. Omslagen är oxå väldigt svårt, det har varit ett starkt år helt enkelt!

Undertecknat, Lyckan
2022-02-02 08:09


Tack för det! Det är sant att jag håller mig till nya äventyr i min genomgång, jag brukar tycka de är intressantast. De äventyr du nämner förvisso bra, men Sagan om Devil har ju redan vunnit bästa äventyr tre eller fyra gånger. Det har i och för sig inte Legenden om Djungelpatrullen, men det beror väl mest på att tävlingen inte fanns de första gångerna det äventyret publicerades.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-02-02 10:01


Tycker också att din genomgång av de bästa nya äventyren är utomordentlig Rasmus. Jag vill dock ta upp en diskussion om tävlingsformen , där även reprisäventyr är med. Om dem tycker Rasmus t.ex. att Sagan om Devil är diskvalificerad därför att den redan vunnit flera gånger. Jag anser dock att om reprisäventyren överhuvudtaget skall vara med i tävlingen måste de få delta på lika villkor som de nya äventyren. Alternativet är att inte ha med några reprisäventyr alls i tävlingen. Då skulle det ju inte bli så många att välja bland med tanke på hur många repriser det är nu för tiden. Utifrån detta lägger jag min röst på Av samma blod i FA nr 1/21. Det är ett annorlunda piratäventyr med pikanta detaljer. Dessutom är Spadari en mycket skicklig tecknare med en stil som jag gillar skarpt.

Undertecknat, Lars Fagerstedt
2022-02-02 21:10


Tack Lars! Jag håller med om att även Av samma blod också är ett bra äventyr.

När frågan om Bästa Äventyr jubilemusåret 1986 skulle avgöras hade man en dubbel omröstning, där man kunde rösta på både bästa (nya) äventyr och bästa reprisäventyr. Kanske vore det en bra idé att plocka upp framöver?

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-02-02 21:22


Vad gäller antalet äventyr så har ju Andreas och Jacob lovat minst ett nytt Fantomen-äventyr i varje nummer, i sin programförklaring i Fa 1/2022, så det borde ju bli ett fullt rimligt antal äventyr att rösta mellan även utan repriser. Och kanske även tillräckligt många repriser för att det skulle gå att välja en separat bästa repris.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-02-02 21:32


Då kanske det är en bra ide´ med två separata omröstningar.

Undertecknat, Lars Fagerstedt
2022-02-02 21:54


Omröstningen är färdig och resultatet publicerades i Fa 10-11/2022. Förstaplatsen togs av Sagan om Devil, som därmed har vunnit bästa äventyr (eller i ett fall en separat "bästa reprint") fem gånger!

Min favorit Gatans Rovdjur nådde bara en delad 11:e plats, men av de åtta äventyr jag nämner i inlägget utgör tre de icke-repriser som finns på top 5, med Singhs sanna brödraskap på andraplats och Requiem på tredjeplats.

Befria Avaria fick inga röster alls, men det var ju amerikanska söndagssidor, så man kan ju hoppas att den gick hem bättre på hemmaplan, så kanske vi får se en fortsättning om frihetskämpen Clotilde.

Överlag var det tyvärr få röster (mindre än 200 totalt). Jag hoppas på större deltagande nästa år!

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-05-14 10:24


Nu är rösterna räknade och resultatet publicerat även vad gäller omslagen, och att Henrik Sahlström har "målat det mesta av det bästa" kan ses som bekräftat. Av hans nio omslag ligger sju i topp sånär som på tredjeplatsen, som Luca Erbetta lägger beslag på med omslaget till Fa 10-11/2021. Hyllningen till Claes Remerthi nådde dock "bara" en andraplats. Det vinnande omslaget blev i stället Fa 1/2021, en snygg tolkning av det klassiska motivet Fantomen rider ifrån blixten på Hero med Devil vid sin sida.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-08-01 18:04


Hej Jag är intresserad av Wilson McCoy och när jag söker på din förträffliga sida kan jag räkna till drygt 30 av hans äventyr Min fråga Är dess alla som McCoy gjorde?

Bästa hälsningar Bertil Aunér Info@struktur.se

Undertecknat, Bertil Aunér
2022-09-22 10:29


Hej Bertil! Nä, listan på https://fantomenindex.krats.se/who/mccoy är tyvärr inte komplett. En lista som jag tror är komplett finns på https://www.phantomwiki.org/Wilson_McCoy , men där är det i stället svårare att hitta om och när det publicerats i den svenska Fantomentidningen.

Att min lista inte är komplett beror på tre saker: 1) Det är fortfarande ungefär 100 tidningar (mest från 1960-talet) som inte är indexerade. 2) Fram till en bit in på sjuttiotalet skrev tidningen inte ut vem som hade skrivit och tecknat de olika äventyren. I några fall är det faktiskt fortfarande oklart vem som har gjort vad, men när det gäller de amerikanska serierna är det huvudsakligen känt (även om det kan vara oklart vilka assistenter som har varit med var), men jag har varit lat / försiktig med att föra in sådana uppgifter som inte har framgått i själva Fantomentidningen. Slutligen 3) jag är inte säker på att alla McCoys äventyr ens har publicerats i den svenska Fantomentidningen.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-09-22 23:20

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).