Rasmus​.krats​.se

Bästa Fantomen­äventyr 2016

Publicerad 2017-02-25 19:30. Taggat , , .

Tillåt mig presentera 2016 års bästa Fantomenäventyr: Mysteriet på Ivy Crown, av Olof Siverbo och Joan Boix, som publicerades i Fa 25-26 2016, har allt som ett bra Fantomenäventyr ska ha! Till att börja med är det ett spännande äventyr med en del ganska oväntade vändningar. Dessutom är det både snyggt och tydligt tecknat, och är uppbyggt kring flera teman som känns viktiga och angelägna. Mer än så ska jag inte spoila äventyret här, leta upp tidningen och läs det själv!

Även om det står helt klart för mig vilket äventyr som var årets bästa finns det naturligtvis fler bra äventyr som är värda att nämna.

Under 2016 fick vi läsa de avslutande delarna av Nat Turners ande, långköraren om Pinkertons, Slavhandeln och Amerikanska inbördeskriget som påbörjades 2015. En djävulsk plan i Fa 4 2016, Revolt i Fa 12 2016 och Kejsaren av Lousiana i Fa 13 2016. Både helheten och de enskilda delarna rekomenderas varmt!

Så var det äntligen dags för den 22:a Fantomen. Den tomma tronen, Fa 16 2016 följdes av Elddopet, Fa 21 2016. Bråket mellan Kit och Heloise känns omotiverat och märkligt. Eller, manusmässigt måste de ju bråka i början för att kunna växa med uppgiften och bli sams, men de har alltid hållt sams hittills, så vad kommer bråket ifrån? Men bortsett från det ett starkt långäventyr som jag ser fram emot att läsa mer av, och kul att Kit och Heloise börjar bli lite äldre.

Bland de enskilda äventyren utmärker sig Orm i Paradiset, Fa 9 2016, av Claes Reimerthi och César Spadari. En spännande historia om tjuvjägare och scouter, som delvis utspelar sig på ön Eden. Som svensk scout (även om det var länge sedan jag var aktiv) känns det märkligt med en scoutkår med bara pojkar. I USA och internationellt är scouting ofta könsuppdelad, men som uppväxt med sjuttio- och åttiotalets Team Fantomen trodde jag Bengali var mer progressivt än så.

John X i Fa 22-23 2016 får ett hedersomnämndande som årets klart bästa nya amerikanska dagstripsäventyr. Kay och Hawa är inte riktigt lika fåniga som när vi har mött dem tidgare, och kapten Weeks och hans legendariska farfar är ju trevligt att återse.

Dubbelnumret Fa 6-7 2016 bjöd på två klassiker: Det första Fantomenäventyret någonsin, Singhpiraterna och det andra, Luftens Rövare. Det första har publicerats åtskilliga gånger förut men är väl värt att läsa en gång till. Mer spännande för min del var dock det andra, som trots sin ålder var nytt för mig.

Men bäst var alltså Mysteriet på Ivy Crown. Håller du med mig? Oavsett om du tycker som jag eller något helt annat, gå in på https://fantomen.org och rösta senast på onsdag 1 mars! Kommentarer på den här sidan är naturligtvis också varmt välkomna!

Kommentarer


Det första äventyret från 1936 måste anses vara det bästa , eftersom det drog igång Fantomens fantastiska resa som nu varat över 80 år. Utan Singhpirater troligen ingen längre fortsättning. Därför måste jag rösta på Singh trots att jag egentligen anser att detta äventyr borde vara med utom tävlan.

Undertecknat, Lasse
2017-03-01 13:44


Naturligtvis har du på sätt och vis rätt i det Lasse, men jag föredrar att rösta på ett nytt äventyr, och då står Mysteriet på Ivy Crown i en klass för sig! :-)

Och tack för din kommentar!

Undertecknat, Rasmus Kaj
2017-03-05 22:10

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).