Rasmus​.krats​.se

Uppsala Comix 2015

Publicerad 2015-04-23 19:18. Taggat , , , , .

Serievåren är här!

Förra helgen, framförallt söndagen 12:e april, ägnades åt Uppsala Comix. En lite mindre, men väldigt trevlig, mässa som i år avhölls för fjärde gången.

Bland årets gäster märktes Achdé som tecknar Lucky Luke och har tre nya album ute på Albumförlaget, Ola Skogäng med tioårsjubilerande serien om Theo, Daniel Thollin också med Theo samt egna En ohelig allians, och flera andra serieskapare. Från förlagssidan närvarade bland andra 2000 AD, Albumförlaget, Ades Media, och Cobolt Förlag. Så det blev ju en del serier att bära hem …

Då Xavier Petitfrère intervjuade Achdé fick vi reda på att den senare växt upp under den gyllene epok då serier var den enda underhållning som fanns att få. Redan som barn ville han bli serieskapare, ett karriärval hans föräldrar inte var helt nöjda med. 1995 medverkade han i en hyllningsbok om Lucky Luke. Morris gillade hans bidrag, och han fick göra en spinoffserie om Ratata. Och efter Morris död fick Adché ta över Lucky Luke. På en fråga om självcensur blev svaret att den enda hårda gränsen är att Lucky Luke inte längre röker. En gräns han var lite finurlig med i äventyret Bröderna Dalton slår vad.

Mässan inleddes dock redan på lördageftermiddagen, med ett intressant anförande av Fantomens ärkeredaktör Ulf Granberg. Han berättade om uppväxten utanför Umeå med Kalle Anka, Läderlappen, Seriemagasinet, med mera. Då familjen flyttade till Stockholm hittade Ulf andra serievänner och blev så småningom program­sekreterare i Serie­främjandet. Den 16 mars 1971 började Ulf så på Semic. Hans första jobb blev att sätta ihop Musta Naamio 9 1970. Alltså den finska Fantomen­tidningen. Välja ut en fantomenserie och två biserier som tillsammans blev rätt antal sidor, och montera ihop de nödvändiga sidorna – utskurna från gamla tidningar – till en dummy som skickades till Åland för översättning.

Ulf hade mycket mer att berätta, men det får du som inte var där hoppas på att få läsa en eventuell biografi så småningom. Och hela Uppsala Comix får du sikta på att uppleva nästa år!

Innan dess har du dock chansen att uppleva SciFi World på Älvsjömässan 25 - 26 april och Stockholms Internationella Seriefestival 9 - 10 maj.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).