Rasmus.krats.se

Skriverier då och då, på webben sedan 1995

IPRED eller deltagarkultur?

Publicerad taggat , , , .

Har du en wavelanbassation hemma? Har du en halv million kronor över? Om du har nätet men inte pengarna (eller om du föredrar att behålla pengarna) gör du nog klokast i att stänga av nätet.

Samtidigt blir mediabolagen allt mindre relevanta eftersom massor av talangfyllda människor väljer andra vägar att nå ut.

Nu har även metro insett vad IPRED innebär: Piratkopiera en film och du kan bli skyldig 200 000 för filmen och 300 000 i rättegångs­kostnader. Om du inte piratkopierar den där filmen kanske du får betala ändå – bevisbördan är din, och dina tillgångar kan försättas i kvarstad innan du ens får reda på att du är misstänkt.

Kanske är det så att vi tusentals som protesterar inte är lurade av någon PR-konsult (som DN. påstår). Kanske är det bara vi som inte är lurade?

Jag vet inte vem som organiserade protesterna mot USA:s krig i Vietnamn på sjuttiotalet eller arbetarrörelsen under första halvan av 1900-talet – båda påstods ibland vara organiserade av yttre fiender – men jag vet vilka som ligger bakom protesterna mot FRA-lagen, Ipred och de andra ofrihetslagarna: Tusentals vanliga människor – studenter, småföretagare, arbetare, akademiker, arbetslösa, IT-konstulter, ... Vanliga människor som värderar yttrandefrihet och/eller förstår sig på internet.

Men nu över till något roligare:

Min namne pratar ofta om deltagar- och remix­kultur. ThruYOU är ett utmärkt exempel på vad han pratar om då. En massa människor lägger upp ljud och musik – hela låtar, balla riff, demo av instrument och musik­maskiner, vad som hellst – på youtube. Sen kommer en typ som kallar sig Kutiman och mixar ihop det till helt nya låtar!

Den 7 juni är det val till europa­parlamenet. En röst på rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati är en röst på Piratpartiet. Din röst behövs!

Skriv en kommentar

Ditt namn (eller en pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din hemsida / presentation

Ingen formatering, utom att en tomrad tolkas som styckesbrytning.