Rasmus​.krats​.se

IPRED eller deltagar­kultur?

Publicerad 2009-03-07 16:15. Taggat , , , .

Notera att detta inlägg är 15 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Har du en wavelanbassation hemma? Har du en halv million kronor över? Om du har nätet men inte pengarna (eller om du föredrar att behålla pengarna) gör du nog klokast i att stänga av nätet.

Samtidigt blir mediabolagen allt mindre relevanta eftersom massor av talangfyllda människor väljer andra vägar att nå ut.

Nu har även metro insett vad IPRED innebär: Piratkopiera en film och du kan bli skyldig 200 000 för filmen och 300 000 i rättegångs­kostnader. Om du inte piratkopierar den där filmen kanske du får betala ändå – bevisbördan är din, och dina tillgångar kan försättas i kvarstad innan du ens får reda på att du är misstänkt.

Kanske är det så att vi tusentals som protesterar inte är lurade av någon PR-konsult (som DN. påstår). Kanske är det bara vi som inte är lurade?

Jag vet inte vem som organiserade protesterna mot USA:s krig i Vietnamn på sjuttiotalet eller arbetarrörelsen under första halvan av 1900-talet – båda påstods ibland vara organiserade av yttre fiender – men jag vet vilka som ligger bakom protesterna mot FRA-lagen, Ipred och de andra ofrihetslagarna: Tusentals vanliga människor – studenter, småföretagare, arbetare, akademiker, arbetslösa, IT-konstulter, … Vanliga människor som värderar yttrandefrihet och/eller förstår sig på internet.

Men nu över till något roligare:

Min namne pratar ofta om deltagar- och remix­kultur.

ThruYOU är ett utmärkt exempel på vad han pratar om då. En massa människor lägger upp ljud och musik – hela låtar, balla riff, demo av instrument och musik­maskiner, vad som hellst – på youtube.

Sen kommer en typ som kallar sig Kutiman och mixar ihop det till helt nya låtar!

Den 7 juni är det val till europa­parlamenet. En röst på rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati är en röst på Piratpartiet. Din röst behövs!

Kommentarer

Det här inlägget är 15 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.