Rasmus​.krats​.se

Mera övervakning från alliansen

Publicerad 2008-12-13 22:50. Taggat , , , , .

Notera att detta inlägg är 15 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

För några år sedan myntades uttrycket Bodström­samhället om ett samhälle där regeringen har tillgång till en högteknologisk version av Stasi för att övervaka sina medborgare.

På den tiden, liksom tidigare, var alla de borgerliga partierna starkt emot sådana tendenser. Att övervaka sina medborgare på det här sättet var något man gjorde i kommunistiska diktaturer som öst­tyskland, inte i demokratier och absolut inte i Sverige.

Nuvarande justitie­minister Beatrice Ask hade till exempel vettiga synpunkter Det var det till stor del på grund av motstånd mot Bodström­samhället som alliansen vann valet, även om jag och 34 917 andra svenskar tog ännu tydligare ställning mot övervakning och för grundläggande demokratiska värden genom att rösta på Piratpartiet.

Men nu är alliansen i regeringsläge, och det är tydligen ett helt annat läge. Nu har man beslutat om FRA-lagen som låter FRA lyssna på all trafik som passerar landets gränser (bland annat kommunikation mellan medborgare och många myndigheter) och lagt en proposition om IPRED som låter privata aktörer få ut personuppgifter kopplade till datatrafik. Nu ska man dessutom tvinga data- och teleoperatörer att lagra trafikuppgifter, dvs information om vilka du har ringt, vilka du har chattat med, vilka webbsidor du har besökt, etc. Erich Mielke skulle ha blivit grön av avund.

Förutom integritets­aspekterna kommer lagen att leda till väldigt stora kostnader för internet­operatörer och deras kunder. Att lagen får någon direkt nytta i kampen mot organiserad brottslighet (som den påstås vara till för) är däremot mycket osannolikt.

Alliansen säger att EU tvingar oss att införa direktivet, men föreslår själva både att mer data ska lagras och att data ska lagras dubbelt så lång tid som EU-direktivet kräver. En rakryggad regering hade i stället vägrat implementera direktivet med hänvisning till att det troligen strider mot både svensk grundlag och Europakonventionen (det är inte “bara” några bloggare som tycker det, utan även Sveriges advokat­samfunds general­sekreterare Anne Ramberg).

Folk som kan det här med internet, som Patrik Fältström, är naturligtvis också skeptiska.

Som vanligt nuförtiden är det bara Piratpartiet som tar ställning för grundläggande demokratiska värden. Social­demokraterna kanske säger vettiga saker nu, men både FRA-lagen och datalagrings­direktivet kommer från dem från början. Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör som Social­demokraterna säger. Moderaterna, folkpartiet och centern har lämnat de liberala värderingarna därhän, medans krist­demokraterna alltid varit antiliberala. Med den bakgrunden är det inte konstigt att piratpartiet växer så det knakar – uppemot tusen nya medlemmar den senaste veckan. Gå med du också!

Kommentarer

Det här inlägget är 15 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.