Little Brother
Publicerad 2014-12-29 21:17. Taggat boktips, fandom, science fiction, USA, övervakning, Cory Doctorow, FRA, pirat, rättsäkerhet.
Jag har äntligen läst Cory Doctorows Little Brother. Den gavs ut redan 2008, och är fortfarande en obehagligt realistisk skildring av en möjlig nära framtid.
Efter en terroristattack i San Fransico trappar Department of Homeland Security upp sin verksamhet. Sjuttonåriga Marcus Yallow och hans kompisar spelar ett spel med inslag av geocaching. Dessutom har de lärt sig hur man lurar skolans övervakningssystem. Det, och att de råkar vara på fel plats efter terroristattacken, är tillräckligt för att bli stämplad som terroristmisstänkt och berövad mänskliga och medborgerliga rättigheter.
Boken innehåller en hel del teknik, varav det mesta fungerar i verkligheten. Doktorow har klara pedagogiska avsikter, han vill visa både de möjligheter modern teknik kan ge och vilka faror det innebär om man förbjuder vanliga människor att styra eller lära känna sin egen tekniska utrustning. Även om fokus ligger på att visa vad som är möjligt och ge tips om vad man kan söka efter för att lära sig mer så blir det en hel del infodumpar. Det blir dock aldrig tråkigt, ens för mig som redan har koll på mycket av den teknik som ska introduceras. Det är hela tiden i första hand ett spännande äventyr.
“Infodump” och “As you know, Bob” är närmast skällsord inom fandom. Little Brother får mig att fundera på varför … En trolig förklaring är att det sällan finns ett rätt ställa att placera bakgrundsinformationen utan att stoppa upp handlingen. Tiden från att en hjälte trycker på strålpistolens avtryckare tills läsaren vet om han träffade är man kanske inte mest mottaglig för en förklaring av hur den här fantasivärldens strålpistoler fungerar. Cory Doctorows äventyrshistoria utspelar sig i en värld där teknik fungerar på samma sätt som i verkligheten, och när hjälten ställs inför ett tekniskt problem behöver han inte bara trycka på avtryckaren utan faktiskt hitta på en lösning. Då går det att få in en hel del tankar om hur den lösningen fungerar utan att det blir tråkigt.
Jag skulle till och med säga att det är det som är bra science fiction. Behövs det infodumpar som inte känns spännande i storyn beror det kanske på att det är en fantasy- eller westernstory som bara försetts med science fiction-kulisser.
Så är alltså inte fallet här, Little Brother är science fiction av bästa sort, som uppmuntrar till funderingar kring teknik, dess konsekvenser och vår möjlighet att välja bra eller dåliga sätt att använda tekniken.
Kommentarer
Skriv en kommentar