Rasmus​.krats​.se

Hot mot Demokratin

Publicerad 2009-12-01 22:20. Taggat , , , , , , .

Notera att detta inlägg är 14 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

För några dagar sedan rapporterade Svenska medier att Schweiz röstat ja till ett förbud mot att bygga nya minareter. I god demokratisk ordning har ett välmående land mitt i Europa bestämt att deras rädsla för muslimer är större än deras respekt för religionsfrihet.

Svenska medier börjar prata om att demokrati inte har några inbyggda spärrar mot att ta beslut som hotar, och i förlängningen kanske avskaffar, själva demokratin. Det dras paralleller till Jörg Haider och till Sverige­demokraterna. Och till ett val för mer än 75 år sedan.

Den parallell jag inte har sett någon dra är till den legitimt valda Regeringen Reinfeldt, och deras faktiska avskaffande av några av demokratins grundvalar.

I våras togs en bra bit av rättssäkerheten bort i och med IPRED, där upphovsrätts­maffian fick rätt att på godtyckliga grunder bedriva utpressning mot vanligt folk.

Under hösten pågår förhandlingar om ACTA, ett multilateralt avtal som ingen riktigt vet vad det handlar om eftersom förhandlingarna och alla dokument är hemliga. När resultatet offentliggörs kommer det att gälla som svensk lag. Vart tog insyn och transparens i myndighetsutövning vägen?

I dag kopplas kablarna in formellt för FRAs avlyssning av svenska folkets elektroniska kommunikation. Även om en del säger att FRA inte riktigt är redo att börja lyssna än, och andra säger att de har lyssnat i åratal redan, så är det idag som brevhemligheten och meddelarskyddet formellt avskaffas.

När det gäller IPRED och ACTA verkar problemet bara vara flathet inför lobbygrupper med stora plånböcker och kontaktnät och flathet inför USA. Men när det gäller FRA-lagen är de svenska bevekelse­grunderna delvis samma som i Schweiz. Många är så rädda för muslimska terrorister eller andra skenhot att de inte protesterar mot att bli övervade. Än en gång känns följande citat lämpligt:

Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.

Benjamin Franklin

Det är en borgerlig regering som har infört detta. Men det finns ingen orsak att tro att det skulle vara bättre med en social­demokratisk. Alla processerna inleddes av Göran Persson och Thomas Bodström före valet 2006.

Om mindre än ett år är det riksdagsval. En röst på något annat än Piratpartiet är en bortkastad röst.

Kommentarer

Det här inlägget är 14 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.