Rasmus​.krats​.se

This page in English

FreeBSD på en Dell Latitude D600

Publicerad 2006-07-23 21:50. Taggat , .

Notera att detta inlägg är 17 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Jag har nyligen skaffat en (begagnad) Dell Latitude D600. På den här sidan tänkte jag beskriva hur jag bär mig åt för att få mitt favorit­operativ­system, FreeBSD, att fungera ordentligt på den. Men det verkar som om sidan mer blir en lista över saker som bara fungerar …

Jag använder FreeBSD 5.5, eftersom varken jag eller någon annan har fått Arla att fungera med 6.x än.

Grafik

Eftersom jag vill leka med accelererad OpenGL förväntade jag mig en hel del strul här, med tredjeparts drivrutiner och allt möjligt. Men till min förvåning så fungerade DRI av sig självt när jag startade X11, jag han inte ens börja försöka …

Det är så här det ska fungera, och det är så här det fungerar med FreeBSD och Xorg.

Ljud och utbytbara media

För att få drivrutinen för den här datorns ljudkort att laddas automatiskt lade jag till raden snd_ich_load="YES" i filen /boot/loader.conf.

Att läsa och spela upp data- och ljud-cd är inget problem, och att spela DVD-filmer (med xine) går också bra.

Att montera min mp3spelare (som är en umass-device) fungerar också utan strul, men för att kunna montera den som den själv (och inte behöva vara root) lade jag till raden vfs.usermount=1 i /etc/sysctl.conf. För att göra det lite bekvämare, så jag bara behöver skriva mount /mnt/pod i stället för att lista filsystem och devicenamn, lade jag till följande rad i /etc/fstab:

/dev/da0s1	/mnt/pod	msdos	rw,noauto	0	0

Lägg märke till flaggan noauto! Eftersom spelaren behöver avmonteras explicit innan man tar ur den så vill jag inte att den ska monteras automatiskt.

ACPI / Batteristatus

Batteriövervakning via ACPI är en sak till som bara fungerar, inklusive en panel applet i gnome. Dessutom finns det en applet för att sänka klockfrekvensen (för att batteriet ska räcka längre) som också fungerar utan strul.

Kommentarer

Det här inlägget är 17 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.