Rasmus​.krats​.se

Utskrift av websidor

Publicerad 2006-03-12 20:21. Taggat , , .

Notera att detta inlägg är 18 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Websidor är i första hand tänkta att läsas på skärm, men visst ska det gå att göra snygga utskrifter av dem också. Många större siter har en länk för “utskriftsformat” på varje sida. Men ska användaren verkligen behöva leta upp en sådan länk, som heter olika på varje site, för att få en utskrift som inte ser ut som sju svåra år?

CSS kan naturligtvis lösa även det här problemet, och nu har jag skrivit utskriftscsser, som jag länkar till med media="print", så att både Stackens sidor och mina egna automatiskt får ett vettigt utseende även på papper.

Den mest uppenbara skillnaden mellan skärm och papper är väl att sitenavigering och validering blir meningslöst på papper. Så till att börja med stänger jag av sådana saker med display: none;.

De fonter som passar bäst på skärm passar inte alltid lika bra på papper. På skärm bör man så långt som möjligt anta att användaren själv har valt en lämplig font eller att systemleverantören har gjort ett bra val. På papper är Gentium och Palatino exempel på bra fonter för brödtext. Vill man ha en grotesk för rubriker så varför inte klassiska Helvetica?

Länkar

Den största utmaningen i att göra bra utskrifter av websidor är att göra något meningsfullt med länkar.

Sidan a list apart har ett par idéer, varav jag har följt den som inte kräver javascript. Grundprincipen är helt enkelt:

a:link:after, a:visited:after { content: " ("attr(href)")"; }

Tyvärr är det inte lika enkelt att komma åt en komplett url om länken i html-koden är relativ. Om länken börjar med / kan jag anse att jag vet vad som kommer före, så jag sätter en särskilld class på det och lägger till text i cssen. Kataloglokala länkar är det värre med, än så länge hanterar jag inte dem på något bra sätt.

Sedan tillkommer lite kod för att sätta urlarna i ett lite mindre typsnitt och låta bli att lägga till urlar där jag inte vill ha det. Dessutom gör jag en liknande sak för <abbr> och <acronym>.

Kommentarer

Det här inlägget är 18 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.