Rasmus​.krats​.se

This page in English

Ny blogmjukvara

Publicerad 2022-01-16 22:07. Taggat , , , , .

Jag har skrivit ny blogmjukvara igen! Den förra hette r5, som i Rasmus (utan 5 bokstäver). Den nya är skriven i Rust (källkodsfilerna heter .rs), så det kändes naturligt att kalla den r4s, också som i Rasmus (men utan 4 bokstäver 😎).

Nu får vi se om ett nytt kul blogprogram får mig att skriva fler blogposter.

Utseendet är inspirerat av Eric Meyers Hamonshu och hans teknik “Pseudo-Randomly Adding Illustrations with CSS”, men med bilder och typografi som känns mer “jag”.

Koden är lite drygt 5000 rader i 54 filer. Det är html-templates, sass och svg för utseendet, javascript (inklusive kartbiblioteket leaflet), sql­kod för att skapa databasen … och 3400 rader rustkod. Jag använder paketet warp, som är ett förträffligt webramverk, men ganska lågnivå jämfört med Django (som jag använde för r5). På ett liknande sätt är diesel ett revolutionerande sätt att integrera databaskod med applikationskod på ett säkert, bekvämt och effektivt sätt. Det kanske behöver lite mer kod – men ger färre överraskningar – jämfört med djangos “orm”.

En del av designfilosofin för r4s kan kallas “baka, stek inte” (eller “bake, don’t fry” på engelska). Allt som kan vara färdigt att ta fram ur ugnen och servera ska vara det, i stället för att göra din eller min dator till en stekpanna. Htmlkoden för en sida kommer färdig från min server i stället för att meckas ihop av något javascript­ramverk i din browser. På servern är så mycket som möjligt lagrat i färdiga textfält i databasen. Konverteringen från markdown till html görs en gång när jag publicerar något nytt i stället för att ständigt göras om när en sida servas.

På så sätt är r4s nästan en statisk site-generator, men den använder en databas i stället för filsystemet och lite serverkod för lite extra flexibilitet där jag tycker det passar. Eftersom servern är skriven i rust och gör så lite som möjligt borde det inte vara några problem med prestanda, även om servern fortfarande är hemma i garderoben.

Kommentarer


Kanske bäst att prova om det fungerar att skriva kommentarer också?

Undertecknat, Rasmus Kaj
2022-01-17 08:20

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).