Rasmus​.krats​.se

London

Publicerad 2011-08-01 20:00. Taggat , , .

Notera att detta inlägg är 12 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Jag och Katarina har tillbringat tio fullmatade dagar i London. Här kommer lite bilder från Science Museum, Hyde Park och London i allmänhet.

Science Museum

För ett par data- och tekniknördar som oss är naturligtvis Science Museum den stora attraktionen i London. Här finns tidiga ångmaskiner, mekaniska fördatorer och tidiga elektroniska datorer, raketer och satelliter, och massor av gammal och ny teknik.

Shopping

London är väldigt uppdelat i olika områden vad gäller shopping. Lyxbilar runt Berkley Square, designkläder och accessoarer på de kända gatunamnen, fyra antikvariat vägg i vägg på Monmouth Street, tygaffärer på Berwick Street och musikaffärer på Denmark Street.

Små bokhandlar var dock lätt att hitta: Så fort vi var lite vilse dök det upp en boklåda. Lägg därtill att både Brittish Library och Brittish Museum hade bra bokhandlar samt Forbidden Planet, den stora serie och SF-bokhandeln, så blev det en hel del böcker köpta.

Out Of This World

På Brittish Library pågår utställningen Out Of This World — science fiction but not as you know it fram till 25 september. Eftersom jag hör till dem som brukar påstå att science fiction inte föddes med pulpmagasinen, utan tvärtom har funnits lika länge som det har funnits skönlitteratur, var utställningen inte så omvälvande som titeln antyder. Men den bjöd på en hel del exempel på tidig science fiction som jag inte kände till eller hade tänkt på.

Utställningen innehöll naturligtivis en del science fiction från femtiotalet och frammåt också, och även en del riktigt färsk. Det sista temat var Utopier och dystopier, vilket fick mig att reflektera att böcker som är renodlat utopiska eller dystopiska sällan är så intressanta som de – lyckligtvis ganska många – som är både och.

Rosettastenen

Ett annat vallfärdsmål i London är naturligtvis Rosettastenen. Vi begav oss alltså till Brittish Museum och fick se både rosettastenen och några föremål med Linear A och Linear B.

Hyde Park

Vårt hotell låg precis väster om Hyde Park, ett utmärkt läge för att koppla av med en promenad mellan stadsvandringarna.

Mitt i parken ligger The Serpent, en lång sjö som förses med vatten från Themsen och en fristad för växter, fåglar och ekorrar.

Bortom the Serpent övergår Hyde Park i Kensington Gardens, en mer odlad park med massor av blommor. I Kensington Gardens ligger Kensington Palace, där Katarina ville se historiska drottningars brudkläder. De höll dock på att bygga om slottet, och vi fick bara se den lilla utställningen Enchanted Palace, en ganska speciell utställning kring sju princessor.

Turist? Javisst!

Det blev en typiskt turistbusstur med guide och en del andra strövtåg i staden också … Bussguiden påpekade åtskilliga gånger att Big Ben är den största enskilda klockan i klockspelet, och egentligen inte hela tornet eller uret. Om tornet eller uret kan eller bör kallas något annat framgick dock inte.

Kommentarer

Det här inlägget är 12 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.