Rasmus​.krats​.se

Bästa svenska serien 2012

Publicerad 2013-01-10 19:45. Taggat , , .

Notera att detta inlägg är 11 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Jag tänkte utnämna 2012 års bästa originalsvenska seriealbum, men jag lyckas inte bestämma mig för vilket som är bäst. Så här kommer fyra serier på delad förstaplats:

Spöket på Hotell Vega av Dennis Gustafsson är uppföljaren till förra årets bästa serie, Skräckens Ängel (även om Urhunden­juryn obegripligt nog inte håller med mig om den bedömningen). Om Viktor Kasparssons liv slås sönder i Skräckens Ängel så är Hotell Vega lite ljusare, och Viktor får lite hopp om livet igen. Spöket på Hotell Vega är en mer lågmäld, nästan stillsam, historia, och en klassisk hotelldeckare. Det är också en mycket välberättad historia från ett Hälsingborg som det en gång var.

Nekyia av Li Österberg tar oss med till det antika Grekland och vidare ner till Hades. Filosofen Theodoros undrar hur man bör leva ett gott liv. Då filosoferna inte har något bra svar ber han sin kusin, nekromantikern Melito om hjälp att besöka underjorden och ställa frågan till Hades. Samtidigt är Hermes på väg till Hades med ett budskap, och med en vilsen flicka. Hades själv börjar få huvudvärk och är inte det minsta intresserad av några besökare.

Li har hittils gjort realistiska serier. Här handlar det om gudar och hjältar, men både människorna och gudarna är framförallt trovärdiga och intressanta personer.

Drivgods av Tinet Elmgren är en mustig fantasy i en värld med fungerande kommunism och snälla sjörövare. Det är också en angelägen historia om att växa upp och hitta sin plats i livet. Tinet har skapat den här boken under väldigt lång tid, och det märks. En del sidor är tecknade av en ganska amatörmässig femtonåring, men de är också en del av helheten, och helheten går inte att lägga ifrån sig förrän man läst alla 386 sidorna.

Med eller utan dig av Jenny Berggrund handlar om göteborgstjejjen Ink och hennes kompisgäng. Stilsäkert i dialog och ansiktsuttryck. Romantik, humor och dramatik i klass med Strangers In Paradise. När kommer nästa del?

Serier som kommer nära

Det kom ut osannolikt mycket bra serier 2012. De här hade kunnat toppa listan vilket år som helst för några år sedan.

Döda Rummet av Per Demervall och Ola Skogäng. Strindbergs sista drömspel i ett alternativt Stockholm där Ahrvid Falk är något stort på spåren och gangsterledaren Don Bernadotti har rymt från fånglägret på S:t Barthélemy. Och under alltihop vakar Ola Hammarlund.

The Dark and Hairy Annals of Birger Barbaren av Åke Rosenius samlar serien som går i rollspelstidningen Fenix. En ordlös och hejdlös parodi på barbarer och andra fantasystereotyper.

Färjkarlen av Jakob Nilsson efter Stieg Trenter är uppföljaren till Roparen som kom för några år sedan. Jag ser gärna fler, men en serie på eget manus vore ju inte heller fel.

Kommentarer


Jag har inte läst Nekyia och Drivgods, men jag håller definitivt med om att både Spöket... och Med eller... håller mycket hög klass även med internationella mått. Gustafsson har ett bra driv i berättandet, och Berggrund förstörde nattsömnen för mig eftersom jag inte kunde sluta läsa när jag börjat! Jag hoppas på en fortsättning i båda fallen!

Undertecknat, Karl-Erik
2013-01-11 05:38


Om man bor i Stockholm borde man kunna hitta Nekiya på Optimal-rean på Kulturhuset ett tag framöver.

Undertecknat, Wakuran
2013-04-30 18:21

Det här inlägget är 11 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.