Rasmus​.krats​.se

SIS 2015

Publicerad 2015-08-02 22:10. Taggat , , .

På avdelningen borde ha publicerats för länge sen kommer här min lilla rapport från Stockholms Internationella Seriefestival 2015.

I år hade Scandinavian Chapter inte något eget bord, vilket gav mig mer tid både att stå i Seriefrämjandets monter och att gå runt och uppleva SIS för egen del.

Trots att jag bar hem 13 kg serier (utöver de 15 kg material som jag bara förvarar för Seriefrämjandet) har jag redan insett att jag missat massor av intressanta saker som kommer att vara svåra att tag på framöver. John Holmvalls Trollskogen kanske inte är så svår att få tag på, men det hade varit trevligt att träffa honom och få den signerad. Göteborska serieateljens antologi Gôtt mos 2 och Jenny Berggrunds Skant är nog svårare (så här ett par månader senare har jag lyckats skaffa både Trollskogen och Skant). Och så massor med fanzines som jag inte kan nämna just för att jag missade dem.

Men missade tillfällen är inte allt. Det bestående är alla tillfällen som inte missades. Bra serier jag köpte och trevliga människor jag pratade med! Jag gick äntligen med i Generation T, och deltog i deras och NAFS(k)s roliga (och rejält svåra) tipstävlingar. Legendaren Daniel Atterbom kom fram och presenterade sig.

Jag kom inte iväg på någon av de stora festerna i år, men åt middag med en grupp vänner, serieskapare och förlagsfolk och avslutade med några öl och många ord med Jonas “Albumförlaget” Anderson och Katarina.

tort Tack till arrangörerna Ola Hellsten, Linda Gustafsson, Anders Lundgren, Freddie Kaplan, Patrick Linderoth och Elisabet Andersson!

Några av serierna jag skaffade

Herrman & Kanin av Nicole Svensson är en samling stillsamt absurda kortnoveller i science fictionmiljö om en robot och hans vän, husdjur eller något.

Totte Moppsvans, soffdemonen av Stina Lövkvist. Egentligen två serier med samma huvudperson, en kort och en lite längre. Båda känns som ganska små glimtar in i en magisk värld som jag gärna skulle läsa mer ur.

Björnen och Prinsen av Stef Gaines är den tragiska men inte deprimerande historien om två ungdomar som ser sitt förhållande på olika sätt. Starka känslor utan att bli teatraliskt fånigt.

Badgäster och bedragare är en deckare i tidig nitton­hundra­tals­miljö, utförd i klara linjen-stil. Christina Jonssons debutverk ger mersmak!

Yxa och Klinga av Lars Andersson och Jan Hoff. En samling skrönor som utspelar sig i trakten kring Robertsfors på artonhundratalet. Det är kul att läsa och lära känna Karl “Yxa” Hedman och Jon Klinga och folket runt dem. Möjligen lite spretigt. Jag skulle gärna se en längre sammanhängande historia, och kanske är det på gång, förordet nämner i en kommande amerikaresa.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).