Rasmus​.krats​.se

Datormusik

Publicerad 2007-05-22 20:42. Senast uppdaterad 2007-05-31 20:45. Taggat .

Notera att detta inlägg är 17 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Under våren har jag gått en kurs i datormusik. På söndag den 27 maj klockan 18 har jag exemenskoncert på Fylkingen. Alla är välkomna, bar i pausen, fri entré!

Uppdaterat 2007-05-31: Koncerten har varit, nu kan du ladda hem stycket här.

Uppdaterat 2007-05-24: Tiden är 18, det kan ju vara bra att veta.

Kursen kombinerar en föreläsningsserie om datormusikens / den elektroakustiska musikens (och i viss mån modern musiks) utveckling och teknik / metod med utrymme för egen kreativitet i form av att examinationen består av en etyd och en koncert.

Inför koncerten har jag samarbetat med Jamie Fawcus. Resultatet är stycket Virtual Leaves Rustling (Copyright Rasmus Kaj & Jamie Fawcus, 4 min 40 sec, 6.4 MiB, mp3).

PD

Det jag lekte mest med i första halvan av kursen var PD, ett grafiskt programmerings­verktyg med signalbehandling, både lämpligt och roligt att göra ljud och musik med. Jag använde det för att skapa min etyd, första halvan av kursens examination.

FreeBSDs port behövde uppdateras, så jag skickade in en patch vilken kommittades föredömligt snabbt. Ett tag trodde jag att jag ville göra en external för PD (ett c-program som kan användas som ett block i pd). Jag hade lite planer på manuella markovmodeller, men det blev inte av.

Obiwannabe är någon som har både några enkla tutorials och några inspirerande kompisitioner.

cSound

Under andra halvan av kursen använde jag cSound. Det är ett ljudskapar­program där man batchkör två källkodsfiler, en instrument­specifikation och ett partitur, och får ut en ljudfil. Kanske inte så spännande i sig, även om det går att göra bokstavligen vilken musik som hellst på det sättet. Det roliga börjar när man skriver program som genererar källkodsfilerna.

Jag använde en väldigt enkel instrumentfil och skrev ett program för att generera partitur. Mer än så säger jag inte förrän på söndag …

Kommentarer

Det här inlägget är 17 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.