Rasmus​.krats​.se

Kontext 2008

Publicerad 2008-11-12 20:40. Taggat , , .

Notera att detta inlägg är 15 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Här följer en sen men liten kongressrapport från science-fiction­kongressen Kontext, som hölls under allhelgona­helgen i Uppsala.

Kongressprogrammet var späckat med intressanta punkter, och jag såg till att vara med på de programpunkter som verkade intressanta (till skillnad från på Imagicon där jag satt ganska mycket i receptionen, och tillbringade övrig tid i baren eller i alvar­fondens boklådor).

Några av mina favoriter var den om framtida affärsmodeller för författare (och andra konstnärer) i en värld med Internet, den om bildspråket i Tove Janssons världar, språkförsvaret, en panel om alternativ­historia, vilka historiska förlopp som är populära i genren och varför.

Jon Courtenay Grimwood och Erik Granström var heders­gäster. Båda var vädligt bra i den rollen, både i paneldebatter och i baren mellan program­punkterna.

I diskutionen om huruvida det är svårare att göra hård SF nu, när vetenskapen är mer komplicerad, än på 1930 - 50-talet, satt jag med i panelen. Min tes var huvudsakligen att nej, nuförtiden det finns mycket mer vetenskap tillgänglig att inspireras av. Hård SF förr var rymdresor – nu kan det vara informations-, bio- miljö- eller nano­teknik, för att bara nämna några riktningar. Mot det ställdes dels att sjäva vetenskapen blivit mycket mer komplex, förr räckte det ofta med grundläggande mekanik, och dels att spannet av läsarnas förkunskaper blivit väldigt mycket större. Samtidigt som många har bra koll på allt från relativitets­teori till cybernetik och informations­teknik är den breda massan kanske mindre tekniskt allmänbildad nu än på 1940-talet. Det gör det naturligtvis svårt att skriva något som båda grupperna kan uppskatta.

Gösta nitar såna som mig

En icke utannonserad händelse under mingel­buffén var att gösta­priset delades ut. Till min stora förvåning var det jag som var pristagaren, och för att bibehålla så mycket förvåning och förvirring som möjligt är juryns motivering hemlig – i stället gäller pris­tagarens motivering. När jag fått reda på det, och fått reda på vilka som tidigare fått priset, motiverade jag priset som följer:

Med hopp om att jag förr eller senare ska göra mig lika förtjänt av priset som tidigare pristagare varit redan innan de fått det.

Döda hunden och Klingon

När en kongress var slut hölls traditionsenligt dead dog party på en närbelägen pub (Pipes of Scottland). Vid det bord jag satt mest diskuterades språk i allmänhet och Klingonska i synnerhet, med en talande och inspirerande entusiast. Ett spännande faktum här är att Klingonska inte bara är ett konstruerat språk, utan även ett rekonstruerat språk. När man har byggt upp språket har man sett till att det som sägs på klingonska i TV-serier och filmer är korrekt, trots att språket är konstruera efter många av de inspelningarna!

Böcker

Det blir ju lätt en del böcker köpta i såna här samanhang. Först vill man bekanta sig med hedersgästerna. Mellan program­punkterna pendlar man mellan baren och alvarfondens boklåder. Och rätt vad det är blir det NoFF-auktion också.

Jag har satt taggen kontext på de böcker det blev, på Library­Thing.

Nästa kongress?

https://conlist.wordpress.org/ kan man hålla koll på framtida arrangemang, för att inte missa nästa chans att ha så här kul!

Kommentarer

Det här inlägget är 15 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.