Rasmus​.krats​.se

NUCCC 2008 i Trondheim

Publicerad 2008-09-29 22:04. Taggat , , , , .

Notera att detta inlägg är 15 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

NUCCC står för Nordic University Computer Club Conference, och är ett årligt tillfälle för folk inom akademiska datorföreningar att träffa likasinnade.

I år var det pvv, vid NTNU i Trondheim som stod för arrangemanget.

Här följer en liten reseberättelse.

NUCCC består i praktiken av tre delar: Föredrag, fest och möte.

Först ut av föredragen var Tollef Fog Heen från Linpro som höll ett föredrag om Varnish. Det är en webproxy från serversidan, gjord för att utnyttja både modern datorarkitektur och det faktum att den som konfigurerar proxyn har full koll på siten som ska proxas (till skilnad från när det gäller klientproxy, och proxyn måste uppföra sig väl mot alla konstiga servrar som tänkas kan).

Inga större nyheter för mig, eftersom jag hört Poul Henning Kamp, som skrivit stora delar av koden, berätta om samma sak förut.

Därefter höll Stein H. Danielsen ett föredrag under rubriken Orchestrating the user experience – Interaction Management. Det handlade mest om balla applikationer man kan bygga med en sökmotor (<http.//fast.no>) och AJAX. Själva delen interaction management handlar om att prova förändringar geonom att utsätta en (slumpvis) del av sina användare för ett alternativt gränssnitt och se hur det påverkar deras beteende. Detta betonades dock inte så mycket i själva föredraget.

Föredragsdelen av arrangemanget avslutades med att Ulf Lilleengen berättade om ZFS och arbetet med att porta det till FreeBSD. Även här hade jag hört det mesta förut, jag har ju även använt zfs på FreeBSD ganska länge.

Efter lite turistpaus var det så dags för finfest. Förrätten var lokalanknuten lax med tillbehör, varmrätt en generellare köttgryta, efterrätten var söt. (Tyvärr har jag inga bilder från festen, eftersom vi råkade lämna kameran hos vår värd.)

Skrivaren som skulle ha producerat sångblad hade tyvärr slut på toner, men det sjöngs en hel del ändå. Den finska sången med sexton verser, texten började nolla nolla nolla nolla, gjorde succé, liksom några beatlescovers, som yesterday yellow subroutine och unix man

Trevligt och livat! Efterfest med hembryggd öl och Star Wreck i pvv-lokalen.

Mötet går ut på två saker: Dels att föreningen NUCC ska ha en styrelse (jag är med i den nya styrelsen), och dels att mötet NUCCC ska äga rum någonstans nästa år (Stacken kommer att arrangera NUCCC 2009). Det är tydligen farligt att ha mig på möten …

Resan dit

Planen var att komma iväg tidigt, men som vi inte hade packat dagen innan, och inte lyckades vakna sådär väldigt tidigt, så lämnade vi Kungsholmen klockan 12:10.

Vi hade tagit fram en ganska komplicerad vägbeskrivning från google maps, men vi hade också pratat med mer erfarna bilister och fått tipset ta E4 norrut och sväng vänster i Sundsvall. Så vi gjorde så, och det gick aldeles utmärkt. Det var till och med skyltat Trondheim redan vid vänstersvängen i Sundsvall.

Bortsett från ett mål mat på Hakke gård och en tankning i Åre körde vi non-stop, och kom fram till Trondheim strax före midnatt. Där körde vi dock vilse, och telefonnumret vi hade fått visade sig vara fel. Vid halv ett hittade vi i alla fall upp till universtitet, fick nätkontakt och ett uppdaterat telefonnummer – kontakt! Ut genom en dörr kom Knut från pvv och vi var på NUCCC!

Resan hem, turist i Røros

I stället för att skynda iväg direkt efter NUCCC-mötet så tog vi det lugnt och turistade lite i Trondheim. Nidarosdomen hade stängt för turister när vi kom dit, så vi stannade över gudstjänsten. Det var en temagudstjänst för fem sinnen, så vi fick uppleva mycket av kyrkan, men har inga bilder på det.

Efter kyrkkaffet promenerade vi lite mer i staden, och tog en bit mat på ett fik inhyst i Baklandets skydsstation, i den äldsta ännu ej nedbrunna delen av Trondheim. Gott och trevligt.

Morgonen därefter gav vi oss iväg söderut genom Norge. Direkt söder om Trondheim finns en del relativt slätt land, så vägarna där påminde om vanlig mellansvensk landsväg. Längre söderut blev vägen mindre, och slingrade sig fram mellan bergen, och när vi började närma oss Røros var det hissnande vackert.

Røros växte fram runt olika kopparfynd vid mitten av 1600-talet. Gruvdriften i området pågick ända fram till 1978, men trots det finns mycket av 1600-talsstaden kvar än idag.

Vi stannade större delen av dagen i Røros, och han bland annat med att studera gruvdriften och dräktskicket på stadens museum.

Det var nog inte förr än 18:30 vi kom iväg, och fortsatte längs natursköna småvägar mot sydost. Allteftersom mörkret sänkte sig och kvällen övergick i natt, blev vägarna större och omgivningen mindre naturskön och intressant, och när natten var som mörkast kom vi hem. Avgjort ett bättre upplägg än tvärtom, som på ditresan.

Kommentarer

Det här inlägget är 15 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.