Rasmus​.krats​.se

Provar DocBook

Publicerad 2004-06-20 12:00. Taggat , .

Notera att detta inlägg är 19 år gammalt. Innehållet kan vara inaktuellt.

Det är nog dags att jag går över från egen markup till DocBook.

Jag editerar inte mina sidor i HTML, eftersom mycket av det metadata jag vill stoppa in är likadant på alla eller i alla fall många av mina sidor, och HTML ändå inte är så himla lämpligt att skriva text i. I stället har jag hittils använt en helt egen markup (först SGML med en egen DTD, sedan XML med samma DTD, och fram tills nu XML med ett eget Relax NG-schema.

DocBook har funnits längre än XML, så varför har jag inte använt det länge? I första hand för att jag har tyckt att det var ganska otympligt, med en väldig soppa av formella och informella varianter av en massa (men inte alla) taggar.

Nu (eller, för ganska länge sedan, egentligen) har Norman Walsh konstruerat ett par utkast till DocBook NG, som löser de här problemen.

Så jag provar DocBook NG i den här artikeln. Om det funkar bra så kör jag nog nytt så här men låter det gamla vara som det är (sånär som på någon sida för att prova, kanske) tills DocBook NG har mognat lite till.

Jag är medveten om att det finns ganska omfattande färdiga XSLT-stylesheets för att omvandla DocBook till nästan vad som hellst, men jag skriver egna ändå. Någon gång i framtiden ska jag anropa standard­transformerna från mina egna, så de kan bli lite kortare …

Kommentarer

Det här inlägget är 19 år gammalt, det kan inte längre kommenteras.