Rasmus​.krats​.se

This page in English

Nu finns jag på mastodon

Publicerad 2022-12-04 15:52. Taggat , , .

Nu har jag börjat skriva och läsa på mastodon som @rasmus_kaj@mastodon.se. Mastodon är ett federerat protokoll för mikro­bloggande. En kort förklaring på det är att det är lite som twitter, men i stället för att det finns en site som alla användare loggar in på så kan man välja en bland många alternativ, eller sätta upp en egen.

Adressen ovan kan delas upp två delar. Först @rasmus_kaj, dvs jag. Därefter @mastodon.se, som är DNS-namnet för instansen (tjänsten / leverantören) jag “bor” hos. Att systemet är federerat betyder att personer som har valt olika instanser ändå kan kommunicera och följa varandra.

Det innebär också att det inte finns en central ägare som styr det hela för sina egna syften, och att det som ligger i botten är ett öppet protokoll, snarare än ett system för att sälja riktade annonser. Per Axbom skriver läsvärt om varför han har slutat med den gamla sortens sociala medier.

Utöver Axboms kriterier för att välja instans ville jag gärna köra på en server som faktiskt står i Sverige och framförallt där det är uttryckligen ok att skriva på svenska (många instanser som är populära bland folk som skriver öppen kod har en explicit regel att man bara får posta på engelska, vilket är rimligt om det är det enda språk alla moderatorer kan). Det gjorde det uppenbara urvalet ganska litet, och i stället för att leta vidare efter mer obskyra servrar ansökte jag om ett konto på https://mastodon.se.

Det innebär inte att jag slutar skriva här på bloggen. Många av mina tutor (korta inlägg på mastodon) kommer förhoppningsvis att vara länkar till längre inlägg här på bloggen.

Kommentarer


Mastodon.se blev tyvärr nedlagd för ett tag sedan, så finns jag i stället som @rkaj@mastodon.nu.

Undertecknat, Rasmus Kaj
2023-07-02 10:32

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).