Rasmus​.krats​.se

Tack och hej, KTH

Publicerad 2024-05-08 19:35. Taggat , , , .

Efter drygt 20 år som anställd utvecklare på KTH tar jag, efter helgen, tjänstledigt i sex månader för att prova en tjänst på Sveriges Radio. Det har varit givande, lärorika och roliga år. Annars hade jag naturligtvis slutat för länge sedan.

Det finns många riktningar man kan utvecklas i som system­utvecklare. Många som har några års erfarenhet blir teamledare eller chefer. En del fokuserar på UX eller kravhämtning. Det är viktiga saker och någon måste göra dem (även om det i många fall kan finnas lite väl många chefer och få som gör jobbet), men det är inte vad jag vill göra. Många system (inte bara på KTH) skulle nog fungera betydligt bättre om fler erfarna pro­gramme­rare faktiskt ägnade sig åt pro­gramme­ring.

På KTH har jag lärt mig massor om både själva pro­gramme­ringen och om system­arkitektur, web­standard och UX, och så småningom breddat med kravhantering och andra typer av UX. De senaste åren har jag dock upplevt att utrymmet för att finslipa själva kodandet inte riktigt finns där.

Jag vill bli bättre på att skriva kod som är förvaltnings­bar över lång tid (dvs läsbar och förändrings­bar). På att skriva kod som snabbt och pålitligt gör det den ska utan säkerhets­luckor.

Det är ingen hemlighet att jag ser Rust som ett bra verktyg för att skriva sådan kod. I ganska stor utsträckning ser jag också javascript / typescript som ett direkt hinder. Det sägs ju att en god hantverkare inte skyller svårigheter på sina verktyg, men då bör man också veta att det beror på att en god hantverkare väljer och vårdar, ibland till och med tillverkar, verktyg hen kan lita på.

Så när min blivande teamledare på Sveriges Radio bad mig söka en tjänst de hade för en rust­utvecklare så nappade jag på det. Mer om det jobbet får jag skriva en annan gång, när jag dels vet mer om det, och dels vet vad jag får inte får berätta enligt det sekretess­avtal jag redan skrivit på.

Får det vara lite musik?

I've Been a Long Time Leavin' - Roger Miller (The Bygones Cover)

Om du klickar Play bäddas en youtube­video in. Det ger youtube möjlighet att spåra dig.

The Bygones framför I’ve Been a Long Time Leavin’. Kanske för att jag varit väldigt länge på KTH och haft en starkare relation till KTH än vad man kanske borde ha till en arbetsgivare. Möjligen till och med för att jag har accepterat en del saker jag kanske inte borde ha accepterat. Men också för det tvetydiga slutet, det är mycket möjligt att jag kommer tillbaks. Mest ändå helt enkelt för att det är en riktigt bra grupp som framför en riktigt bra låt, värd att sprida!

PS. Rubriken och sluggen för det här inlägget? Uttrycket kthxbye är ganska vanligt i vissa online­kretsar, och när jag ser det har jag svårt att se det som något annat än kth-x-bye även om jag vet att det egentligen är k-thx-bye. Så även om det egentligen inte har något med KTH att göra så tyckte jag det kunde passa.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).