Rasmus​.krats​.se

En månad på Sveriges Radio

Publicerad 2024-07-02 21:49. Taggat , , .

Nu har jag jobbat drygt en månad på Sveriges Radio. (Ja, nästan två efter att texten legat opublicerad ett tag.) Jag tog jobbet för att programmera i Rust, och det har jag gjort. Jag har jobbat i tre olika kodbaser, så än så länge har jag lagt för lite tid i vardera för att verkligen förstå dem. Men jag känner ändå att jag faktiskt har gjort nytta i ett par av projekten.

Två av projekten hanterar real­tids­ljud, vilket innebär att man får 2×48 samples att behandla varje milli­sekund. I det ena projektet brukar vi prova med en fil som är halv­timme, och den behandlar vi på knappt fem sekunder, så vi har lite marginal där. Å andra sidan vill vi behandla flera ljud­strömmar parallellt, och nätverk och annat ger ju lite overhead.

Annars går naturligtivis mycket av tiden så här i början åt till att lära känna folk. Jag har gjort studie­besök hos ett par trevliga tekniker på Radio­sporten och fått se lite av hur man koordinerar mellan folk som sitter i Stockholm och Göteborg och refererar en match som spelas i Tyskland.

Även mitt team är spritt över hela landet. Jag har fått träffa allihop i verkligheten på grund av en heldag som “tvingade” de som sitter i andra delar av landet in till radio­huset, men mest träffas vi i videomöten.

En sak som kanske förvånar folk som känner mig är att min jobb­laptop kör windows. Allt jag egentligen gör på jobbet gör jag ändå i linux, antingen i wsl (inbyggd virtualiserad linux i windows) eller på en linuxmaskin i en serverhall. Så det enda jag kör i windows är webbläsare, videomötet och VS-codes användargränssnitt (den ansluter till någon av linuxmaskinerna för byggen och test). Jag ger det några månaders ärligt test så får vi se vad jag tycker sen.

Att cykla till radio­huset är marginellt kortare än att cykla till KTH. I alla fall så här års är sista biten längs strandvägen trevligare än genom norrmalm. Fördelningen mellan dagar på plats i radio­huset och dagar hemma är också ungefär samma som det var för mig på KTH, men med större frihet att jobba som det passar mig, utan krav på “minst tre dagar i veckan” på plats. Såhär i början har jag jobbat ganska mycket på plats för att komma in i saker och lära känna folk, men det kan nog bli mer på distans efterhand.

En skillnad som till min egen förvåning inte är något problem är att morgon­möten inte ligger klockan 9:30 utan 9:00 eller redan 8:45 här, vilket ju kräver en lite tidigare start de mornar jag jobbar på plats. Men möjligheten att ta morgon­mötet från ett fik halv­vägs finns ju även här.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Enkel markdown tillåts.

Ditt namn (eller pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din presentation / hem­sida (om du vill).