Rasmus.krats.se

Skriverier då och då, på webben sedan 1995

Mjukvarupatent i EU

Publicerad taggat , , .

Ministerrådet i EU har antagit ett förslag om mjukvarupatent som saknar många av de begränsningar som fanns i parlamentets förslag. Därmed är det i stor sett kört för småföretagande i IT-branschen i Europa.

Uppdatering : Titta gärna på den här filmen som förklarar vad mjukvarupatent är och innebär.

Lyckligtvis är det inte helt kört än, Europaparlamentet har en möjlighet att säga nej, och det efter valet. Pelle Pettersson har gjort en sammanfattning av vad olika kandidater tycker om mjukvarupatent. Gör din röst hörd i valet, och rösta inte på (s) eller (m)!

Svensk media har hittills inte sagt ett ord om saken såvitt jag har lyckats uppfatta, men det finns en diskussion på Gnuheter och ZDNet bekräftar nyheten. Etablerade svenska media föredrar uppenbarligen att rapportera från Knutbyrättegången.

Updaterat: Branschtidningen IDG har nyheten. Fortfarande ingenting i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen eller Ekonyheterna.

Är det så dåligt?

Ja. I praktiken blir det omöjligt att utveckla programvara om man inte är ett storföretag med ekonomiska och administrativa möjligheter att skaffa tillstånd för de patent man beträder, eller ens att ta reda på vilka patent det gäller.

Men mjukvara skrivs ju bara av storföretag, som IBM och Microsoft?

Nej. En överväldigande majoritet av all mjukvara utvecklas lokalt och speciellt för en enskild kund. För det mesta av små konsultföretag.

Även den mjukvara som säljs av de riktigt stora bolagen är ofta utvecklad i mindre bolag och sedan såld till de större bolagen.

För andra patent gäller att det kostar stora forskningsresurser att skapa något som kan patenteras, så där gör patent mindra skada och mera nytta – om man inte kan skydda sina resultat så kanske man inte satsar så mycket på forskning. När det gäller mjukvara är det inte så, enskilda personer kan med en billig pc skapa mjukvara i klass med storföretagens.

Men det här gäller väl bara datanördar?

Nej. Sveriges välstånd skapas av småföretag. Inte av storföretag och absolut inte av staten, de kan förvalta välståndet men inte skapa det.

Det här förslaget kan utrota alla småföretag i IT-branschen. En bransch som, trots kraschen 2001-2002, är en av de största i Sverige. Om du är datortekniker kan det betyda arbetslöshet. Om du bor i Sverige betyder det sämre sjukvård, högre skatter, sämre skola och så vidare ...

Skriv en kommentar

Ditt namn (eller en pseudonym).

Publiceras inte, utom som gravatar.

Din hemsida / presentation

Ingen formatering, utom att en tomrad tolkas som styckesbrytning.