Rasmus.krats.se

svenska

Reminiscing this and that, on the web since 1995

inlägg från 2014

Singelolyckor och andra cykelolyckor

Published tagged , .

En siffra som ofta dyker upp när media pratar cykel­säkerhet är att 80% av cykel­olyckorna är singel­olyckor. Det är kanske sant, men när artiklarna i nästa mening pratar om att rädda liv blir det lögn ändå, eftersom singel­olyckorna nästan alltid är lindriga.

Om man tittar på transportstyrelsens statistik dödade efter färdsätt och dödade efter olyckstyp kan man räkna ihop att av de 179 cyklister som dog i trafiken från 2006 till 2012 blev 170 personer, alltså 95%, påkörda av motorfordon.

Så kan vi sluta skylla på cyklisterna själva och börja genomföra vettiga åtgärder snart? Den huvudsakliga åtgärden bör vara att inte utsätta cyklister för bilister som kör så fort att de riskerar att döda en cyklist. I stadsmiljö bör det huvudsakligen göras genom att minska bilarnas hastigheter, normalgränsen bör vara 30 eller möjligen 40 i stället för 50 och vi måste se till att hastighetsgränser respekteras. Kör man tio km/h för fort vid en låg hastighetsgräns bör man få körkortet indraget och behöva göra nya prov.

Utanför kvartersstaden bör man i stället se till att ha bra och välhållna (plogade, sopade, etc) cyklelvägar separat från bilvägarna.

Eller så borde vi helt sluta oroa oss för "trafiksäkerhet" med den vanliga snäva definitionen. Risken att som cyklist bli dödad av en bilist är helt försumbar jämfört med risken att dö av för lite motion om man väljer bilen i stället, eller av avgaser bara för att andra väljer bilen. Så kan vi låta bli att skrämma bort folk från att välja cykeln så är det en bra sak.

Write a comment

Åcon 7

Published tagged , , , , .

Åcon (pronounced with an Å as in awesome) is mainly a relaxacon. Fans from Sweden and Finland, and some from the rest of the world, meet a spring weekend in Mariehamn to have a good time. The programme is a single track, with generous pauses between the items, but if the items were few, they were all the more interesting!

Here's a small conreport, almost only a month after the con ...

Läs och kommentera inlägget Åcon 7

IT-Avdelningen flyttar

Published tagged , , .

För några dagar sedan flyttade IT-avdelningen. Min arbetsplats återfinns nu längst in på plan 4 på Drottning Kristinas väg 48, med utsikt över Lill-Jansskogen.

Det här blogginlägget är dessutom ett test av att länka in en kartbild från OpenStreetMap med hjälp av javascriptpaketet Leaflet. Förhoppningsvis syns en karta ovanför det här stycket.

Läs 2 kommentarer

Midsommar 2014

Published tagged , , , , , .

Jag och Katarina klädde oss lite midsommarfint och promenerade ner på Årstafältet, tog en kopp kaffe och fotograferade sju sorters blommer. Därefter blev det smör, ost och sill med ett par sångböcker från Elektro hemma i köket.

Bild: Katarina
Katarina
Bild: Undertecknad
Undertecknad

Några av de sju sorterna vet jag vad det är, andra får du gärna upplysa mig om med en kommentar!

Bild: Röd näckros
Röd näckros
Bild: Prästkrage
Prästkrage
Bild: Blomsterlupin
Blomsterlupin
Bild: Någon sorts vattenlilja
Någon sorts vattenlilja
Bild: Styvmorsviol
Styvmorsviol
Bild:
Bild:

Write a comment

Destruktorer och defer

Published tagged , , , , , .

En av de saker jag verkligen gillar i c++ är att man kan ha lokala variabler som är objekt i kombination med att objekt har destruktorer. När man lämnar ett scope där det finns lokala variabler kommer deras destruktorer omedelbart att köras, oavsett hur man lämnar scopet. Det ger ett trevligt sätt att hantera öppna filer, databaskoppel, mutexar och annat som behöver stängas. Andra språk har andra, ofta krångligare, sätt att få motsvarande resultat.

Språket go har en helt annan aproach, som är värd att titta lite närmare på.

Läs inlägget Destruktorer och defer och 2 kommentarer

SIS 2014

Published tagged , .

Stockholms Internationella Seriefestival var som vanligt omtumlande, roligt, och stressigt. Jag har visst missat att skriva något, men här är i alla fall en bild på de serier jag skaffade.

Write a comment

Little Brother

Published tagged , , , , , , , , , .

Jag har äntligen läst Cory Doctorows Little Brother. Den gavs ut redan 2008, och är fortfarande en obehagligt realistisk skildring av en möjlig nära framtid.

Efter en terroristattack i San Fransico trappar Department of Homeland Security upp sin verksamhet. Sjuttonåriga Marcus Yallow och hans kompisar spelar ett spel med inslag av geocaching. Dessutom har de lärt sig hur man lurar skolans övervaknings­system. Det, och att de råkar vara på fel plats efter terroristattacken, är tillräckligt för att bli stämplad som terroristmisstänkt och berövad mänskliga och medborgerliga rättigheter.

Läs och kommentera inlägget Little Brother

Övriga inlägg från 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.