Rasmus.krats.se

svenska

Reminiscing this and that, on the web since 1995

inlägg från 2015

Cyklister har lyse

Published tagged , , .

(Följande skrev jag på facebook den 19 november 2014. Eftersom det knappt går att hitta tillbaks till något på facebook återpublicerar jag det här.)

Att cyklister (i allmänhet, som kollektivt begrepp) saknar lyse får man ju höra ganska ofta. Idag passade jag på att räkna i halv­skymnigen på väg hem. Det var såpass mörkt att det inte var några svårigheter att urskilja ett tänt lyse men också såpass ljust att även cyklar utan lyse syntes tydligt. 107 - 17 blev resultatet, dvs 86 % av de cyklister jag träffade på (inklusive jag själv) hade lyse.

En av de sjutton som saknade lyse hade egentligen lyse, men det var så svagt att jag först inte såg det, så hen fick räknas som "saknar lyse".

I och för sig var det såpass mörkt att de där 17 som saknade lyse var 17 för många (i alla fall i slutet av räkneperioden), men det är ändå ingen tvekan om att cyklister i allmänhet (om man nu ska prata kollektivt) har lyse.

Write a comment

Webserier

Published tagged , .

Det finns gott om bra webbserier. Här är några tips på serier jag mer eller mindre följer (mest för att jag vill ha länkar till dem någonstans där jag hittar dem).

Det finns väldigt gott om bra webbserier. I början på listan är några jag faktiskt följer, sedan fortsätter listan med ett antal serier jag skulle vilja läsa oftare.

Läs inlägget Webserier och 2 kommentarer

Tobakslagstiftning

Published tagged , , , .

Se det här programmet från Last week tonight with John Oliver:

Har du sett filmen nu? Bra.

Lägg märke till att inget EU-land fanns bland de länder som tobaksbolagen har stämt. Det kan du tacka Piratpartiet för! I europaparlamentets förra mandatperiod satt Christian Engström och Amelia Andersdotter valda för Piratpartiet. En av de saker de lyckades med var att stoppa ACTA, ett frihandelsavtal som bland annat skulle ge företag rätt att stämma länder och på så vis stoppa lagar som hotar företagets intressen.

Idag pratas det om starkare tobakslagstiftning i Sverige. Det är bra, men innan vi går vidare där bör vi försäkra oss om att TTIP, den nya versionen av ACTA, stoppas.

Write a comment

#jagplankar inte, men …

Published tagged , , .

#jagplankar inte, men en avgiftsfri kollektivtrafik vore bra för Stockholms utveckling, både miljömässigt och ekonomiskt. Det har jag skrivit om förr.

#jagplankar inte, men jag tycker inte det är ok att påstådd jakt på fuskåkare används för att jaga papperslösa. Därför brukar jag artigt tacka nej till att visa upp mitt kort vid kontroller (svårare än så är det inte för en medelålders vit man).

#jagplankar inte, men jag är övertygad om att de som gör det är en piss i Mississippi vad gäller SL:s dåliga ekonomi. Felinvesteringar, byråkrati, dålig upphandling och dåligt genomförd avreglering är viktigare komponenter. Plus 40 - 60 miljarder från trängselavgifterna som skulle ha gått till kollektiv­trafik­investeringar men går till förbifarten i stället.

Läs gärna vad andra skriver på twittertaggen #jagplankar. Och skriv på namninsamlingen mot dyrare månadskort!

Write a comment

1200 Fantomentidningar!

Published tagged , , , .

Det var ett tag sedan jag skrev något om mitt fantomenindex här, men det finns på fantomenindex.krats.se, och jag jobbar vidare. I dag har jag kommit upp i hela 1200 indexerade av de totalt 1576 tidningar som i skrivande stund har kommit ut!

Det faktum att jag har skaffat några årgångsböcker (från 1950, 1951 och 1965) bidrar till att det nu börjar kännas som att indexet skulle kunna bli komplett inom en inte alltför avlägsen framtid. Under tiden går jag igenom redan indexerade tidningar och kompletterar med uppgifter om serier och texter som inte kom med första gången.

Write a comment

SIS 2015

Published tagged , , .

På avdelningen borde ha publicerats för länge sen kommer här min lilla rapport från Stockholms Internationella Seriefestival 2015.

I år hade Scandinavian Chapter inte något eget bord, vilket gav mig mer tid både att stå i Seriefrämjandets monter och att gå runt och uppleva SIS för egen del.

Läs och kommentera inlägget SIS 2015

Serieoriginal

Published tagged , , .

Äntligen stod prästen i predikstolen!

… eller … Äntligen sitter serieoriginalen på väggen!

Från vänster till höger:

  • Herman Hedning av Jonas Darnell, sidan åtta ur HED 45 Ur-kackerlackorna slår tillbaka, Herman Hedning 7/2001.
  • Fantomen av Kari Leppänen, ur Djävulens Bibliotek del 4: Den hemliga kammaren, Fa 26/1996.
  • Fantomen av Sy Barry, söndagssida från 3 december 1972, ur äventyret Hawks, på svenska Hökarnas herre i Fa 23/1973.
  • Världens tråkigaste man av Johan Wanloo, sidan 12 ur Världens tråkigaste man & revolten på Atlantis.

En intressant sak att lägga märke till på original som skiljer så här mycket i ålder är hur rättelser har gått till. På Sy Barrys original finns det en hel del tippex / täckvitt (och en del standardsaker, som vinjettbilden och copyrighttexten, är inklistrade tryckta eller kopierade papper. På Jonas Darnells original finns också en del rättningar, men då är de felaktiga linjerna helt enkelt överkryssade och det står någon liten anteckning "fixa!". De rätta linjerna är ritade på originalet, men de felaktiga är inte borttagna, utan det gjordes i datorn efter scanning.

Write a comment

Mera hemskheter i Upsala

Published tagged , , , , , .

Det händer hemska saker i min födelsestad Uppsala.

Inte nog med alla hemskheter som Jonas Andersson och Daniel Thollin berättar om i Tusen Ögon (som ju för övrigt kom i en "Directors Cut" för inte så länge sedan). Nu härjar dessutom Khazam­hotep­kulten i lärdomens stad. Vårt enda hopp verkar stå till professor Frans Stenberg och hans assistent Henning.

Poeten och debattören Mohamed Omar har tidigare släppt två noveller, Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet samt Professor Frans och den siste Sturen. Nu har han slagit sig ihop med tecknaren Rickard Fornstedt och skapat serien Professor Frans; Necronomicon i Upsala. Serien är en fortsättning på den första novellen, men kan ändå mycket väl läsas fristående. Fornstedt är en ny bekantskap för mig, men teckningarna är både snygga och tydliga, om än en aning ojämna. För mig funkar Professor Frans nog ännu bättre i serieform än som noveller.

Frans tidigare kollega Gerd som sitter på sluten vård efter det förra äventyret har fyllt sin cells väggar med hieroglyfer och är övertygad om att de snart kommer från stjärnorna för att hämta henne. En amatörforskare av det mera foliehattiga slaget är övertygad om att han vet vilka de är … Och något otrevligt kommer att hända på Valborgsmässoafton!

Utan att säga för mycket om handlingen kan jag locka med både Rymdnazister och Den Galne Arabens Bok. Dessutom kan man skönja influenser från eller blinkningar till så vitt skilda kultur­fenomen som Läderlappen, Star Wars, Sherlock Holmes, Gunnar Wennerberg och naturligtvis en rejäl dos H. P. Lovecraft och Uppsaliana.

Bild: En framstående professor kan tillåta sig lite
    lakonismer.
En framstående professor kan tillåta sig lite lakonismer.
Bild: Ordentligt skyltat ska det vara
Ordentligt skyltat ska det vara

Över huvud taget vill jag varmt rekommendera Necronomicon i Upsala. Finns där serier säljes! … i alla fall i riktigt välsorterade seriebutiker. Eller i alla fall på SerieZonen i Uppsala. Annars går den att beställa från författaren.

Write a comment

Övriga inlägg från 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.