Rasmus.krats.se

svenska

Reminiscing this and that, on the web since 1995

inlägg från 2013

Bästa svenska serien 2012

Published tagged , , .

Jag tänkte utnämna 2012 års bästa originalsvenska seriealbum, men jag lyckas inte bestämma mig för vilket som är bäst. Så här kommer fyra serier på delad förstaplats:

Spöket på Hotell Vega av Dennis Gustafsson är uppföljaren till förra årets bästa serie, Skräckens Ängel (även om Urhunden­juryn obegripligt nog inte håller med mig om den bedömningen). Om Viktor Kasparssons liv slås sönder i Skräckens Ängel så är Hotell Vega lite ljusare, och Viktor får lite hopp om livet igen. Spöket på Hotell Vega är en mer lågmäld, nästan stillsam, historia, och en klassisk hotelldeckare. Det är också en mycket välberättad historia från ett Hälsingborg som det en gång var.

Nekyia av Li Österberg tar oss med till det antika Grekland och vidare ner till Hades. Filosofen Theodoros undrar hur man bör leva ett gott liv. Då filosoferna inte har något bra svar ber han sin kusin, nekromantikern Melito om hjälp att besöka underjorden och ställa frågan till Hades. Samtidigt är Hermes på väg till Hades med ett budskap, och med en vilsen flicka. Hades själv börjar få huvudvärk och är inte det minsta intresserad av några besökare.

Li har hittils gjort realistiska serier. Här handlar det om gudar och hjältar, men både människorna och gudarna är framförallt trovärdiga och intressanta personer.

Drivgods av Tinet Elmgren är en mustig fantasy i en värld med fungerande kommunism och snälla sjörövare. Det är också en angelägen historia om att växa upp och hitta sin plats i livet. Tinet har skapat den här boken under väldigt lång tid, och det märks. En del sidor är tecknade av en ganska amatörmässig femtonåring, men de är också en del av helheten, och helheten går inte att lägga ifrån sig förrän man läst alla 386 sidorna.

Med eller utan dig av Jenny Berggrund handlar om göteborgstjejjen Ink och hennes kompisgäng. Stilsäkert i dialog och ansiktsuttryck. Romantik, humor och dramatik i klass med Strangers In Paradise. När kommer nästa del?

Serier som kommer nära

Det kom ut osannolikt mycket bra serier 2012. De här hade kunnat toppa listan vilket år som helst för några år sedan.

Döda Rummet av Per Demervall och Ola Skogäng. Strindbergs sista drömspel i ett alternativt Stockholm där Ahrvid Falk är något stort på spåren och gangsterledaren Don Bernadotti har rymt från fånglägret på S:t Barthélemy. Och under alltihop vakar Ola Hammarlund.

The Dark and Hairy Annals of Birger Barbaren av Åke Rosenius samlar serien som går i rollspelstidningen Fenix. En ordlös och hejdlös parodi på barbarer och andra fantasystereotyper.

Färjkarlen av Jakob Nilsson efter Stieg Trenter är uppföljaren till Roparen som kom för några år sedan. Jag ser gärna fler, men en serie på eget manus vore ju inte heller fel.

Läs 2 kommentarer

Wennerholm kräver ansvar

Published tagged , , , , , .

Det är ganska obegripligt att det i vissa lägen är enklare att köpa en flygbiljett till ett fjärran land än att köpa en bussbiljett i Stockholm

Det är bra att Stockholms trafik­landstingsråd Christer Wennerholm äntligen tycks ha insett att det vore bra med en kollektiv­trafik som går att åka med utan alltför mycket krångel. Han ställer SL till svars och kräver ett enklare och smidigare system. Det märkliga är bara att den ansvariga för krånglet är han själv, som sitter som trafik­landstingsråd sedan 2006 och styrelse­ordförande för SL sedan 2007.

Men jag lyckönskar Christer till den nyfunna insikten. Vill man att folk som vanligen kör bil ska prova på att åka kollektivt någon gång så måste det gå att kliva på en buss eller en tunnelbana spontant, bara betala och åka. Några av de som provar kommer att åka kollektivt flera gånger, och köerna kommer att minska. Det optimala är naturligtvis att göra kollektivtrafiken helt avgiftsfri.

Läs 2 kommentarer

Ny tunnelbana

Published tagged , , , , , .

Miljöpartiet i Stockholm har nyligen lagt fram ett förslag om ny tunnelbana, Orange linje. Social­demokraterna hakar på och föreslår Lila linjen. Förslagen är i grunden bra, båda inkluderar en tunnel från Söder (eller Liljeholmen) till Kungsholmen. All kollektivtrafik behöver inte passera Slussen – Gamla Stan – T-Centralen. Men jag vill föreslå en alternativ sträckning som jag tror kan göra ännu större nytta.

Läs inlägget Ny tunnelbana och 4 kommentarer

Några tankar om kaklagen

Published tagged , , , , .

För ett tag sedan skrev Linus Nordberg på twitter om den så kallade kak­lagen. Jag svarade att jag tyckte lagen var korkad och borde ignoreras, varpå Linus bad mig utveckla åsikten, och jag sa att jag skulle försöka åstadkomma ett blogginlägg om det. Här är det inlägget.

Update : PTS håller inte med mig om att besöka en webbsida med en browser inställd på att ta emot kakor kan tolkas som ett medgivande. Däremot har de ingen idé om en praktiskt fungerande lösning. Detta enligt P3 Nyheter.

Läs inlägget Några tankar om kaklagen och en kommentar

Some ways to log stuff in java

Published tagged , , .

Logging in java is a mess. For a long time there was no standard way of logging in java, so there is a lot of 3:rd party solutions. Apache commons logging, slf4j, and log4j are probably the most used.

By now, there is standard java.util.logging package, but most people stick to the old 3:rd party solutions. As we shall see, that isn't really surprising, since java util logging kind of sucks.

Läs och kommentera inlägget Some ways to log stuff in java

Övriga inlägg från 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.